6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Muğla'da piknik yasağı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Mumcular Beldesi'ndeki orman yangınının arkasından Muğla Valiliği, bölgenin Basra alçak basınç merkezi etkisi altında bulunduğu gerekçesiyle kriz yönetimi oluşturarak, 8 maddelik bir genelge yayınladı. Genelge ile ikinci bir emre kadar ormanda halka açık yerlere giriş çıkış yasaklanırken, turistik safari turları da durduruldu. 

Muğla Valiliği'nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Muğla ili ve bölgemizin Basra alçak basınç merkezinin etkisi altında olmasıyla sıcaklıkların artması ve özellikle nem oranının önümüzdeki hafta boyunca da düşük derecede seyredecek olması nedeniyle yangın riskine ilişkin meteorolojik veriler değerlendirilmekle; Muğla İli mülki hudutları dahilinde 4 Eylül tarihine kadar orman yangınları bakımından önlemler alınması gerekli görülmüştür" denildi. 

Vali M. Temel Koçaklar imzası ile yayınlanan ve Muğla ve yöresinde hava koşullarının normale dönmesi ve orman yangını riskinin ortadan kalkmasına kadar yurttaşların, seyahat acente ve tur şirketleriyle, kamu kurum ve kuruluşlarının bu konuda üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeleri konusunda azami duyarlılığı göstermesi gerektiği belirtilen açıklamada şu maddeler yer aldı: 

"Muğla Valiliği bünyesinde oluşturulan Kriz Yönetim Merkezi'nin ikinci bir emre kadar görevini aksaksızca ve kararlılıkla sürdürmesi. Bölgemiz ormanlık alanlarının sıcaklık ve nem oranları bakımından ileri seviyede hassas hale gelmesi ve yangın riskinin artması sebebiyle daha önce halka açık tutulan piknik ve mesire yerleri dahil tüm ormanlara her türlü giriş ve çıkışların yasaklanması. Orman yangınlarına karşı hassas bir döneme girilmesi nedeniyle hava sıcaklıkları ve nem oranlarının normale dönmesine ve 4 Eylül tarihine kadar orman içi ve mücaviri alanlarda cip, motosiklet vb. araçlarla düzenlenen safari turlarının can ve mal güvenliği bakımından durdurulması. Meteorolojik şartların yangınlara karşı hassasiyeti tetiklemesi nedeniyle yangın riskinin giderek artması üzerine, orman içi ve mücaviri alanlarda gerekçesi ne olursa olsun ateş yakılmaması, ateş vb yanıcı-yakıcı maddelerle girilmemesi, orman geçişi güzergahlarında da vasıtalardan sigara izmariti atılmamasına ilişkin tedbirler konusunda yerleşim yerlerinde her türlü mutad duyuru vasıtalarından yararlanılarak kaymakamlıklar, belediye başkanlıkları ve köy muhtarlarınca halkın uyarılması. İl ve ilçe belediyelerine ait arazözlerin 24 saat müdahaleye hazır ve dolu tutulması. Orman, Özel İdare, DSİ, Karayolları, Belediyeler ve Güney Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü (GELİ) kurumlarına ait iş makinelerinin tespitinin yapılarak müdahaleye hazır tutulması. Köy muhtarlıkları ve halkın jandarma ve emniyet ekiplerince orman yangınları konusunda sürekli uyarılması ile en küçük bir yangın işaretinin yetkililere iletilmesi. Anız ve bahçe temizliği ile ot yakılması, orman yangınlarına neden olduğundan, daha önce valilik genelgelerinde belirtildiği şekilde bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir."
iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2006 Perşembe 01:25:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?