6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Muğla'da tıp fakültesine onay

Muğla Üniversitesi Senatosu'nun Milas İlçesi'nde 20 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda gündeme gelen üniversiteye bağlı olarak açılması düşünülen Tıp Fakültesi, 5 üyenin ret oyuna karşın, 27 üyenin kabul oyuyla senatodan geçti. 

Senatonun Tıp Fakültesi ile ilgili hazırladığı kapsamlı dosya Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) gönderildi. YÖK komisyonda inceleyeceği dosyayla ilgili olumlu karar verirse, dosya Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Bakanlar Kurulu'ndan çıkacak karar doğrultusunda 152 milyon dolarlık maliyet bedeli 2008 bütçesinde yerini alacak ve çalışmalar başlayacak. 

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Şener Oktik, "Muğla 1. ve 2. seviyede sağlık hizmetinin verildiği bir il. 99 kilometre uzağında bulunan Aydın Tıp Fakültesi ve 145 kilometre uzağında bulunan Denizli Tıp Fakültesi'nde 3. seviye sağlık hizmeti veriliyor. Ancak Muğlalılar bu iki ili değil, İzmir'i tercih ediyor. Muğla ve ilçelerinden çok sayıda vatandaşımız, 3. seviyede sağlık hizmeti alabilmek için İzmir'e gitmek zorunda kalıyor. Muğla'da 3. seviyede sağlık hizmeti verecek bir kuruma ihtiyaç var. Muğla'nın nüfusu 2000 sayımına göre 715 bin 328. Ancak bu rakam yaz aylarında 5 misline kadar çıkabiliyor. Muğla'nın sağlık sektöründeki yatak sayısı bin 676. Ege illerinin yatak sayısı ortalaması ise 2 bin 800. Bundan da anlaşılabileceği gibi Muğla 1. ve 2. seviyedeki sağlık hizmetini bile tam anlamıyla karşılayamıyor. Muğla sağlık hizmetlerinde geri kalmış bir il. Muğla'da bir yatağa 429 hasta düşerken, Ege illeri ortalamasında bu rakam 300. Ayrıca Muğla bölgesinde birçok hastalığın sebebi tam anlamıyla araştırılmıyor. Muğla'da bir araştırma hastanesine ihtiyaç var" dedi. 

Rektör Oktik, 1992 yılında kurulan Muğla Üniversitesi'nin aradan geçen 14 yıllık zaman zarfında önemli bir yol kat ettiğini belirterek, "Sürekli gündemde olan Tıp Fakültesi için senatomuz, hazırladığı dosya çerçevesinde olumlu yönde karar aldı. Dosyamızın içeriğinde gerekli şartları açıkladık. Buna göre, 660 yatak kapasiteli bir hastane kurulmalı. Bu da 857 personele ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bunun 1.5 katı da akademik personel görev yapacak. Eğitim Araştırma Hastanesi için 20 bin metrekare kapalı alana ve 90 bin metrekare açık alana ihtiyaç var. Eğitim-öğretim için de 10 bin metrekare kapalı, 110 bin metrekare açık alan gerekiyor. Eğitim-öğretim için 24 milyon dolar, Eğitim Araştırma Hastanesi için de 128 milyon dolara ihtiyaç var. Yani Tıp Fakültesi'nin kurulabilmesi için 152 milyon dolar lazım. Bu büyük bir rakam gibi görünebilir, ama ulusal bazda imkansız değil" diye konuştu. 

Yıllardır gündemde olan Tıp Fakültesi konusunda siyasi iradenin kendilerine, "Siz senatodan geçirin, gerisini bize bırakın" şeklinde söz verdiğini söyleyen Rektör Oktik, "Bizim bu konuyu senato gündemine bugüne kadar getirmememizin sebebi, YÖK'e doyurucu bir dosya göndermekti. Biz gerekli çalışmaları ve araştırmaları tamamladık. Senatomuz, 20 Aralık günü Milas'ta yaptığı toplantıda oy çokluğuyla Tıp Fakültesi'nin kurulması yönünde karar aldı. Biz sözümüzü tuttuk ve Tıp Fakültesi kurulması yönünde olumlu karar aldık. Şimdi sıra siyasi iradede. Ben siyasi iradenin sözünü tutacağına inanıyorum" şeklinde konuştu. 

Kurulacak Tıp Fakültesi'nde öğrencilerin uygulamalı olarak eğitim göreceğini kaydeden Oktik, "Tıp Fakültesi içerisinde ilk olarak temel tıp, cerrahi tıp ve dahili tıp alanlarında hizmet ve eğitim verilecek. Tıp Fakültesi için gerekli paranın buraya harcanacağı ve diğer fakültelerin gelişiminin engelleneceği yönünde iddialar var. Tıp Fakültesi diğer fakültelerin gelişimini engellemez. Her fakültenin bir kaynağı olacak. Maddi kaynak aktarıldığı zaman bir yıl içerisinde Tıp Fakültesi'ni bitiririz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 12:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?