22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Muğla'ya Jeopark projesi

Yatağan ilçesi ile Aydın'ın Çine ilçesi sınırları arasında kalan Gökbel Vadisi'nde uygulamaya konulacak olan Türkiye'nin ilk Jeopark Projesi için düğmeye basıldı.

UNESCO tarafından desteklenen Jeopark Projesi kapsamında Muğla İl Genel Meclisi Plan Bütçe Komisyonu ve Çevre Komisyonu üyeleri Gökbel Vadisi'nde bir toplantı yaptı. Jeopark yapılacak vadinin 9 km eni ve 26 km uzunluğu ile dünyadaki emsallerinin içinde en büyük alan olduğu açıklandı.

Toplantıda katılımcılara proje ile ilgili sinevizyon eşliğinde bilgi veren projenin yürütücüsü Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, jeopark ile jeolojik miras niteliğindeki öğeler olmak üzere tüm doğal ve kültürel mirasın korunacağını söyledi. Jeolojik alanın bilimsel açıdan önemli olduğunu anlatan Oğuz, şöyle konuştu: "Seyrek rastlanan ya da estetik değeri miras niteliğindeki yerleri kapsamalı. Gökbel Vadisi Jeopark Projesi bütün bunların yanında kültürel miras, şifalı sular, efsaneler ve bitki örtüsünü bünyesinde barındırıyor. Bu bölgede dünyanın en eski dokuma tezgahları ve dünyada başka bir benzeri olmayan 4 bin 500 yıllık mezar bulundu. Bilim adamlarının katkıları ile bu proje zenginleştirilebilir. Ben amatörce bir çalışma yaptım."

Sunumun ardından sonra İl Genel Meclisi üyeleri Jeopark Projesi'nin uygulanacağı Gökbel Vadisi'nde incelemelerde bulundu. İsa Meryem Havari fresklerinin bulunduğu büyük kayayı gezen meclis üyeleri, ardından tarihi İnce Kemer Köprüsü'nde incelemelerde bulundu. Mitolojideki adı "Marsyas Çayı" olan İnce Kemer Köprüsü'nün Çine Barajı'nın suları altında kalacağı açıklanırken, Muğla Anıtlar Kurulu Müdürlüğü tarafından İnce Kemer Köprüsü'nün taşınması yönünde karar alındığı öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2008 Pazar 11:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SEYİT ALİ IP: 78.169.197.xxx Tarih : 30.03.2008 23:04:42

Böyle güzel ve mükemmel bir proje için öncülük eden ve emegi geçen bütün arkadaşları canı gönülden kutlarım ve tebrik ederim.saygılarımla..,