16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Okulda deprem tatbikatı

12 Mart Afet Eğitimi Hazırlık Günü nedeniyle Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Muğla Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü desteğinde Turgutreis Lisesinde deprem ve yangın tatbikatı yapıldı.

Öğrencilerin de dahil olduğu yangın ve deprem tatbikatı gerçeğini aratmazken, öğrencilere yangın ve deprem sırasında ve sonrasında nelerin yapılması gerektiği uzmanlar tarafından uygulamalı olarak gösterildi.
Tatbikatta önce Merkez üssü Ula ilçesine 2 kilometre uzaklıkta 7 büyüklüğünde ve 45 saniye süreli bir deprem senaryosu gerçekleştirildi. Depremle birlikte birinci uyarı zili çaldığında okulda bulunan öğrenciler ilk tedbir olarak sıraların ve masaların altına girdiler. 45 saniyelik sürenin ardından ikinci uyarı zili çaldığında ise öğrenciler sınıfları boşaltarak okul bahçesinde güvenli bir alanda toplandılar.

Bu sırada Milli Eğitim Müdürlüğü Sivil Savunma Uzmanı Hüseyin Kanza, yapılan tatbikatın amacı ile ilgili olarak öğrencilere bilgiler verdi: Kanza; “Bugünün küçüğü olan ancak yarın bizlerin yerine geçecek öğrencilerimize, üzerinde yaşadığımız yer kürenin kendine haz bir yaşam biçimi olduğunu, milyonlarca yıldır süregelen bu olgunun, arz kabuğu üzerinde misafir olan biz insanoğlunun kısa tarihinde birçok yıkımlara ve ölümlere neden olduğunu işaretle, yerkabuğundaki kuralları insanoğlunun değil dünyanın kendi yapısından kaynaklanan olayların belirlediği gerçeğini vermeyi amaçladık.

Öğrencilerimizin her an her yerde deprem gerçeğiyle karşı karşıya kalabileceklerini ve bu durumda nasıl davranmaları gerektiğinin provasını yaptık. Kısacası, depremle birlikte yaşamayı öğrenmemiz ve bu bilgileri gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Tatbikatta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Deprem tatbikatının sona ermesinin ardından bu kez yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Yangın alarmının verilmesi ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğüne ait ambulans ve Muğla Belediyesine ait itfaiye ekipleri anında müdahale ettiler. İtfaiye ekipleri bir yandan yangına müdahale ederken, bir yandan da yangının içinde kalan yaralıları kurtarma operasyonu yaptı. Temsili olarak içerde kalanlar itfaiye merdiveninin üst katlara uzatılması ile itfaiye ekipleri tarafından alevlerin arasından kurtarıldı.


Öte yandan temsili olarak yakılan ateşin söndürülmesi çalışmalarına öğrenciler de katılırken, yangın söndürme çalışmaları uygulamalı olarak gösterildi. Tatbikat sonrası Sivil Savunma Rehber Öğretmeni Feyzullah Keklik, tatbikat çalışmaları ve amacı hakkında, sağlık ve itfaiye yetkilileri de afet sırasında ve sonrasında sağlık ekipleri ile itfaiye ekiplerinin yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

İha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 18:29:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?