6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Ören'de hortum dehşeti

Muğla’nın Milas İlçesi'ne bağlı Ören Beldesi'nde, bugün öğle saatlerinde aniden ortaya çıkan ve hızı 90 kilometreyi aşan fırtına ve hortum beldede hayatı felç etti.


Denizdeki kayıkların orman içine uçtuğu, dev çam ve asırlık zeytin ağaçlarının devrildiği faciada 200’e yakın evin çatısı uçtu, duvarları yıkıldı. Bodrum’un Mazı Köyü'nde, selin sürüklediği kesilmiş dev kütükler Yeniköy’de evlerin içine kadar girdi, Bodrum- Mazı yolu saatlerce trafiğe kapandı, bölgede elektrik ve telefon hatları büyük hasar gördü.

Bu sabah saatlerinden itibaren Milas ve Bodrum bölgesinde başlayan sağanak yağış, fırtına ve hortum hayatı felç etti. Milas’a bağlı Ören Beldesi'nde saat 12.00 sıralarında aniden ortaya çıkan fırtına ve hortum özellikle sahil kesimindeki ev ve işyerlerini harabeye çevirdi. Sahilde bağlı bulunan kayıkları ormanlık alana fırlatan hortum sırasında 200 yakın ev ve işyerinin çatısı uçtu, 30’a yakın sandal ve balıkçı kayığı hasar gördü, dev elektrik direkleri devrildi, asırlık çam ve zeytin ağaçları kökünden söküldü.

İNSANLARIN EVLERİNDE OLMASI CAN KAYBINI ÖNLEDİ

Turistik Ören Beldesi'nin sahilindeki marketçilerin büfeleri sürüklerken, şehir parkındaki dev heykeller sürüklendi. Kabus yaratan hortum sırasında Ören Sağlık Ocağı’nın çatısı da uçtu, bahçesindeki ağaçlar kökünden söküldü.

Hortumun geldiği sırada sağanak yağış olması nedeniyle insanların evlerinde bulunması sonucu uçan çatılar ve kiremitler, devrilen direkler ve ağaçlar ölüm ya da yaralanmalara yol açmadı. Sadece üç kişi fenalaşarak sağlık ocağında tedavi altına alındı. Örenliler hortumun ardından sokaklara döküldü.

Milas’ın yeni Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ve Ören Belediye Başkanı Kazım Turan yüzde 80'i hasar gören beldede kurulan komisyon, zabıta ekipleri ve jandarmalarla birlikte hasar tespit çalışmalarına başladı. Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü Afet İşleri Bölümü’nden bir ekibin de Ören'e geleceği belirtildi.

SAVAŞTAN ÇIKMIŞ GİBİ

Belediye Başkanı Turan “Sahildeki belediyeye ait tüm kafeterya gazino ve büfeler neredeyse ortadan kalktı. Belediye mülklerinde zarar 600 bin YTL civarında, vatandaşların zararının yaklaşık 3 milyon YTL olduğunu tahmin ediyoruz. Durum tespit ve acil yardım çalışmalarını başlattık. Ören’in batısından gelen ve sahil şeridinde etkili olan hortum, 15 dakika içinde beldeyi savaştan çıkmışa çevirdi” dedi.

KÜTÜKLER YOLU KAPATTI

Öte yandan sabah saatlerinde Bodrum ve Mazı Köyü'nde başlayan sağanak yağış sırasında Yeniköy, Mazı ve Kısırlar köyleri sular altında kaldı. Kısırlar Köyü sağlık ocağını su bastı, doktor ve hemşireler saatlerce sağlık ocağına giremedi. İki ay önce yanan ormanlık alanlarda kesilen kütükler sel sularıyla birlikte Yeniköy’ün yan mahallesindeki evlerin içine kadar girdi. Köylülerin traktörleri sel sularında sürüklendi. Dört evin ağır hasar gördüğü sel anında Bodrum- Mazı karayolu dev kütükler yüzünden saatlerce trafiğe kapandı, bölgede elektrik ve telefon hatları direklerin devrilmesi sonucu kesildi. Mazı, Yeniköy ve Kısırlar köylerinde hasar tespiti çalışmaları başlatıldı.

Hürriyet - Yaşar ANTER
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 16:33:17
Güncelleme :3 Kasım 2006 Cuma 16:54:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?