5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Organları altı kişiye hayat verdi

ORGANLARI ALTI KİŞİYE HAYAT VERDİ

Fethiye'de geçirdiği trafik kazasının ardından tedavi gördüğü yoğun bakımda hayatını kaybeden 19 yaşındaki gencin organları 6 kişiye umut oldu. Kaza, geçen hafta sonu Fethiye'nin Esenköy köyünde meydana geldi.

Trafik kazasında motosikletiyle Hasan Kuruca adlı yayaya çarpan 19 yaşındaki Numan Zor ağır yaralandı. Motosiklet sürücüsü Numan Zor ile yaya Hasan Kuruca ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Fethiye'de özel bir hastanede tedavi altına alınan Numan Zor yoğun bakımda yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Beyin ölümü gerçekleşen gencin organlarının bağışlanması için harekete geçen Fethiye Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Dr. Uğur Çomak, başta ölen gencin babası Kadir Zor olmak üzere aileyle görüşüp organların bağışlanması için onları ikna etti.

Ailenin organ bağışını kabul etmesiyle İzmir Organ Bağış Merkezi'ne yapılan bildirimin ardından zamana karşı yarış başladı. Kalbin Ankara'ya götürülmesi için Sağlık Bakanlığı gece saat 24.00'te Dalaman Havaalanı'na ambulans uçak gönderdi.

İzmir Ege Üniversitesi'nden Uzman Doktor Mir Ali Mecidov ve Ekmeleddin Aliyev kalbi İzmir'e götürmek için karayolu ile Fethiye'ye hareket etti. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Yrd.Doç Dr. Mücahit Özbilir de yine karayolu ile Fethiye'ye geldi. Fethiye'de özel bir hastanede gece saat 01.00'de başlayan organ alma çalışmalarında ilk olarak Fethiye Devlet Hastanesi Göz Doktoru Zeynep Kaya, Numan Zor'un kornealarını aldı. Bu işlemin ardından diğer iki ekipte kalp, karaciğer, böbrekler ve pankreası operasyonla aldı. Dört saat süren operasyonun ardından Ege Üniversitesi ekibi, kalbi polis eskortu eşliğinde 112 Acil Ambulansıyla Dalaman Havaalanına ve oradan da ambulans uçakla İzmir'e götürdü. 9 Eylül Üniversitesi ekibi de iki kornea ve bir böbreği İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastranesine, diğer böbreği İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Karaciğeri 9 Eylül Üniversitesi pankreası da Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki hastalar için İzmir'e götürdüler.

Fethiye'de turizm sezonu içerisinde Ölüdeniz'de garsonluk yapan 19 yaşındaki Numan Zor'un organları 6 kişiye hayat verdi. Numan Zor'un yakınları geç saatlere kadar hastanede organ bağışı operasyonunu beklerken, "Oğlumuzu genç yaşta kaybettik. Kendi isteğimizle organlarını bağışladık" dediler.

ORGANLARI ALTI KİŞİYE HAYAT VERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2011 Çarşamba 14:26:05
Güncelleme :16 Şubat 2011 Çarşamba 15:20:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?