22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Orman yangınları masaya yatırıldı

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde Vali Dr. Ahmet Altıparmak ve basın mensupları ile kahvaltı yapan Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, 2008 yılı yangın sezonunu değerlendirdi.

Orman Bölge Müdürü Aydın, Meteorolojik açıdan tüm olumsuzlara rağmen, başarılı bir sezon geçirildiğini belirterek, “2008 yılında küresel ısınmadan kaynaklanan çok sıcak ve kurak bir yaz mevsimi geçirdik. Bu durum orman yangınları açısından çok riskli bir ortam oluşturdu. Bölge Müdürlüğü olarak yaz aylarında 24 saat alarm halinde bekledik. Çıkan yangınlara hızlı ve etkin şekilde müdahale ederek, büyümeden söndürdük” dedi.

Muğla Orman Bölge Müdürü Aydın, 2008 yılında meydana gelen yangınlarda kaybedilen alanlarda ağaçlandırma çalışmalarının başlatıldığını ve çalışmaların devam ettiğini kaydederek, “2006 yılında çıkan 326 adet orman yangınında 3 bin 462 hektar alan yok oldu. 2007 yılında ise 415 adet yangında 1531 hektar alan zarar gördü. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2008 yılında orman yangınları açısından başarılı bir sezon geçirildi. 2008 yılında çıkan 347 adet orman yangınında 663 hektar ormanlık alan yok oldu. Yangınlarla mücadelede 95 arazöz, 8 tanker arazöz, 13 dozer, 9 grayder, 2 trayler kara gücü olarak görev yaptı. Ayrıca 2008 yılında 1 idari ve 3 su atar olmak üzere toplam 4 helikopter hava gücünü oluşturdu. 2009 yılı yangın sezonu için eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Orman Bölge Müdürlüğü olarak düzenledikleri çeşitli etkinliklerle çocuklara ve halka ağaç sevgisini aşıladıklarını belirten Aydın, “Son yıllarda düzenlediğimiz çocuk tiyatroları ve fidan dikme törenleri ile özellikle geleceğimiz olan çocukları orman ve ağaç sevgisi hakkında bilinçlendiriyoruz. 2008 yılında ormanlarla mücadelede 1780 yangın işçisi, 280 idari ve teknik eleman görev yaptı. Yangınlarla mücadelede hava gücü için 7 milyon YTL, işçi ücretleri olarak 23 milyon YTL ve orman yolu ile yangın havuzları gibi diğer harcamalar içinde 6 milyon YTL olmak üzere toplam 36 milyon YTL para harcandı. Ormanların korunması için bu rakam harcanmalıydı. Bu para harcanmasaydı, küresel ısınma nedeniyle Muğla’nın tüm ormanları bir yıl içinde yok olma ile karşı karşıya kalabilir. Orman Teşkilatı olarak 24 saat görev başındayız. Akdeniz çanağı ülkeleri arasında orman yangınları ile mücadele de en başarılı ülke Türkiye” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısına katılan Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ta, başarılı bir sezon geçiren Orman Teşkilatını kutladı. Orman Teşkilatının canla başla çalıştığını belirten Vali Altıparmak, “Ormanlarımız bizim her şeyimiz. Valilik olarak yangınlarla mücadele başarılı bir sezon geçiren orman bölge müdürlüğü çalışanlarını ödüllendirmek istedik. Bu anlamda Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın başta olmak üzere tüm teşkilat çalışanlarını kutluyorum” dedi. Basın toplantısının sonunda Orman Bölge Müdürlüğü birim müdürlerinin teşekkür belgelerini Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 19:07:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?