8
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Ormancı bu kez masayı yıkmadı

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Muğla’nın Çaybükü (Gevenes) Köyü’ndeki türkülere konu olan ’Belen’ kahvehanesinin restore sonrası açılışını gerçekleştirdi.

"Ormancı Türküsü"ne konu olan, eski adıyla "Gevenes", yeni ismiyle "Çaybükü" olan köyün "Belen Kahvehanesi" Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından hizmete açıldı.

Açılışta Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu, Muğla Valisi Hüseyin Aksoy ile kentin ilçe kaymakamları, belediye başkanları, il genel meclisi üyeleriyle İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da hazır bulundu.

Bakan Koç, daha önce ayrı birer hizmet alanı olan kültür ve turizm bakanlıklarının birleştirilmesine değinerek başladığı konuşmasında, "Biz 2 bakanlığı birleştirdik. Tüm dünyada yadsındı; ama Bulgaristan bizim gibi yaptı. Yunanistan da 2 bakanlığı birleştiriyor" dedi. Gelinen noktada en büyük eksikliğin Türkiye’nin bir master planının bulunmaması olduğunu belirten Koç, "Nereden gelip nereye gittiğimizi bilmiyoruz. O nedenle master plan şart. TOBB’un desteğinde DPT ile değil, özel hizmet satın alarak bu planı yapacağız. Valilere gerekli talimatı verdim. Haziran’a kadar bilgileri toplayacaklar. 81 ilin valisiyle TOBB Bakanı Haziran’da kültürel değerleri ayağa kaldırmak için Edirne’de buluşacak. Oradan ’kendine dönüş hareketi’ni başlatacağız. Bu hareketle tarihi yapılar restore edilecek, kültür canlanacak, türküler film olacak. Klasikleşmiş 10 Türk romanı dünya dillerine çevrilecek" dedi.

2010’A KADAR 30 MİLYON TURİST SÖZÜ

Türkiye’nin "Her Şey Dahil"in uygulandığı en ucuz tatil Cennet’i olduğunu vurgulayan Koç, aynı ucuzluğu Tunus ve Mısır’ın da yapabileceğine dikkat çekerek, "İstanbul’a 3.5 milyon turist gelmiş. Topkapı’ya ise 1 milyon. Gerçek turist o 1 milyondur" diye konuştu. Türkiye’ye para harcayan turisti çekmek zorunda olduklarını, bunun yolunun turizmin çeşitlendirilmesinden ve "Kültür Turizmi"nden geçtiğini kaydeden Bakan Koç, "Kültür, dünyaya ’ben varım’ diyebilmektir. Bu anlamda Belen Kahvehanesi’nin restorasyonu ve turizme kazandırılması çok önemli. Kültürünü ayağa kaldırmış, zenginleşmiş Türkiye’yi AB ister alsın, ister almasın. Başbakanımız 2010 yılı için 30 milyon turist sözü vermişti. Bu sözü yerine getireceğiz. Bunun yanına bir söz de ben koyuyorum: 30 milyona 2008-2009’da erişeceğiz. Söz veriyorum: 30 milyon turist, 30 milyar dolar döviz. Türkiye Mess turizmiyle hamle yaptı. Bunu çeşitlendirerek, güneşin, denizin, kumun yanına kültürü koyarak sözümüzü yerine getireceğiz. Şunu da belirteyim, turizmde hamle yaparken kıyılarımızı koruyamadık. Kültürümüzü ihmal etti. Bunları düzelteceğiz" şeklinde konuştu.

Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu’da törende yaptığı konuşmada, Belen Kahvehanesi’nin restore edilmesiyle Ormancı türküsünde adı geçen "Muhtar Tevfik"in ruhunun rahat etmiş olacağını düşündüğünü dile getirdi. Vali Hüseyin Aksoy ise, "Muğla’da turizmi çeşitlendirme çabası içindeyiz. Bu çerçevede bu kahvehaneyi restore ederek, kültürel değerimizi canlandırdığımız gibi çeşitlendirme çabalarımıza da katkı yaptık. Buraya turlar düzenlenecek" dedi.

Öte yandan Bakan Koç, açılış sonrası türküye konu olan Belen yöresinde, o günkü muhtarı Tevfik Cezayir’in oğlu 72 yaşındaki Necil Cezayir ile dama oynadı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2005 Çarşamba 15:48:13
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 11:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?