22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Osmanlı arşivlerinde Muğla

Muğla Belediyesi ve Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bir çalışma ile Osmanlı Arşivlerindeki Muğla ili ilgili belgeler çıkartılarak araştırmacılar ve halka açıldı. Osmanlı Arşivlerindeki Muğla Belgeleri, Muğla Belediyesi Hizmet Binasında düzenlenen bir sergi ile sergilenmeye de başlandı.

Serginin açılış törenine Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Alaaddin Yokaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü, akademisyenler, araştırmacılar, sivil toplam ve meslek odası temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Uzmanı Muzaffer Albayrak, genel müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgiler verirken, Arşivler Genel Müdürlüğünün, milletin hafızasının koruyucusu olduğunu vurguladı. Albayrak, “Genel Müdürlüğümüz, uzak ve yakın tarihten gelen belgeleri koruyan ve tasnif eden bir kurumdur. Biz kendimizi bu milletlin hafızasının koruyucusu olarak görüyoruz. Birinci vazifemiz arşivlerimizi her türlü dış etkilerden korumaktır. İkincisi tasniflerini yaparak yerli ve yabancı araştırmacılara sunmaktır. Osmanlı Arşivlerimiz, hem milli tarihimiz açısından hem de Osmanlı coğrafyasındaki 40’ı aşkın devletleri ilgilendirmesi açısından bir dünya arşividir. Bu sergiyi açmadaki amacımız Menteşe Sancağı’nın dönemindeki her türlü konumu ve yerini göstermek. Sergide 1510-1917 yılları arasındaki tarihi sergiliyoruz” diye konuştu.


Burada yaptığı konuşmasında amaçlarının kimliğini koruyarak gelişin bir Muğla yaratmak olduğunu ifade eden Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, belediyecilik hizmetlerinin yanında bu tür çalışmaları da önemsediklerini vurguladı. Gürün, “Muğla Belediyesi olarak Muğla’nın hafızasını derinleştirip netleştirerek günümüze taşımak ve gelecek kuşaklara ışık tutmasını sağlamaktır. Osmanlı Arşivleri çok önemli ve detaylı bilgilere sahip. Günümüz Muğla’sı hoşgörüye sahip bir il. Acaba geçmişte hangi olaylar, yönetim tarzı ve hangi toplumsal yapıdan bu özelliğini aldı, araştırıp geleceğe taşımak istiyoruz. Günümüz kentleri ne yazık ki giderek dejenere oluyor ve kimliklerini kaybediyor. Biz de bunu Muğla’ya yapmayalım. Biz amacımız Muğla’nın kimliğini koruyarak geleceğe taşımak” şeklinde konuştu.
Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise, içinde bulunduğumuz coğrafyada çok derin ve ışıltılı köklere sahip olduğumuzu belirterek, şunları söyledi: “Toplum ve devlet olarak çok derin ve ışıltılı köklerimizi sağlıklı olarak irdeleyip gelecek kuşaklara aktarmazsak coğrafyadaki köklü ve şanlı geçmişimizden güç alamayız. İçinde yaşadığımız coğrafyadaki sorunların çözümü için adres yine arşivlerimiz. Arşivlerimiz, köklerimizin ve ışıltılı varlığımızın gözler önüne serilmesi için büyük önem taşıyor. Muğla ile ilgili belgelerin çıkartılmasında ve bu serginin açılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum”

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:02:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?