8
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Otelciler isyanda!

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB), TBMM'de görüşülen Belediye ve İl Özel İdareleri Gelirleri Kanun Taslağı ile ciro üzerinden yüzde 3'lük konaklama vergisi alınmasına tepki gösterdi.

Marmaris ve Güney Egeli turizmciler adına bir basın açıklaması yapan GETOB Başkanı Cengiz Aygün, "Yaşanılan bu sıkıntılara çözüm yolları arayıp sürekli artan turist sayısına göre yatırımların teşvik edilmesi, hizmet kalitesinin arttırılması sağlanacakken, sanki bu vergilerle sektörümüzün önüne set çekilmek istenmektedir. Yükselen değer olarak nitelendirilen Türk turizmi, mevcut vergi oranlarının yüksekliğinden oldukça fazla etkilendiği gibi çıkarılması düşünülen konaklama vergisiyle daha da çıkmaza sokulmak istenmektedir. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği olarak, ülkeye döviz girdisi anlamında ciddi katkı sağlayan turizm sektörüne karşı TBMM'yi daha duyarlı olmaya, sektöre zarar verecek, sekteye uğratacak yasalarla uğraşmamaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Hükümetin, Belediye ve İl Özel İdareleri Gelirleri Kanun Taslağı ile getirmek istediği ciro üzerinden yüzde 3'lük konaklama vergisi, kar üzerinden yüzde 10'luk kayıp anlamına geldiğini vurgulayan Aygün, "Yerel yönetimlerin gelirlerinin arttırılması amacıyla vergi alınması düşünülüyorsa yalnızca konaklama sektörü olarak değil, 2. konutlar, restoranlar, büyük alış-veriş merkezleri, seyahat acenteleri, eğlence yerleri ve turizme hizmet veren diğer birimler de düşünülmelidir. Yalnızca konaklama sektörünü düşünmek 'vurun abalıya' örneğine benzemektedir" şeklinde konuştu.

Ayrıca konaklama sektörünün rakip ülkelere göre yüzde 10 daha fazla KDV ve diğer ülkelerde uygulaması olmayan eğlence vergisi ödediğine de değinen Aygün, "Hükümetin önemle, belediyelere ve İl Özel İdareleri'ne genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi hakkında kanun taslağında özellikle turizm bölgelerinde kış ve yaz ayları nüfus yoğunluğunu ve belediyelerin verimliliklerini dikkate almaları gerekmektedir. Aksi halde yükselen değer olarak nitelendirdiğimiz turizm sektörümüz, kendisini rekabet durumunda olduğu ülkelerle rekabet edemez ve misafir profili oluşturmaya çalıştığı pazarlarla da çalışamaz duruma getirecektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2005 Salı 14:38:56
Güncelleme :14 Temmuz 2005 Perşembe 11:27:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?