22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Pamuk alım sezonu bitti

Muğla'nın Milas ilçesindeki TARİŞ 152 Nolu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Rukiye Çiftçi, pamuk alım sezonunun sona erdiğini, ancak sezonun çiftçiler için iyi geçmediğini söyledi. 

Rukiye Çiftçi, 5 Eylül 2007'de başlayan pamuk alım sezonunun sona erdiğini, dün itibariyle de çırçır fabrikasında pamuk işlemenin bittiğini belirtti. Geçen yıl 4 milyon 267 bin kilogram pamuk alınmasına rağmen, bu sezon içinde 2 milyon 370 bin kilogram ürün elde edildiğini belirten Çiftçi, verimin düşmesinde birçok etkenin rol oynadığını belirterek şunları söyledi: "Pamukta verimin düşük olmasında kuraklık, ekim azlığı, pamuk tohumlarının zamanında çimlenmemesi yani çıkışta sorunların yaşanması etkili oldu. İklimsel değişlikler nedeniyle toplama zamanında yağışların olması kalitenin düşmesine neden oldu. Tohumlardan kaynaklanan bir verim kaybı yok. Çünkü değişik tohum türleri vardı ve hepsinde de verim düşüklüğü yaşandı. Avşar ve Yaşyer'de tohumlar yeterli çimlenmeyi sağlayamadığı için zamanında çıkmadı" dedi. 

TARİŞ'in sezonu kapattığını buna rağmen tüccarların alımlara devam ettiğini belirten Çiftci, üreticiye 250 bin YTL borçlarının kaldığını belirtti. Çiftçi, "Sezonun çiftçi için iyi geçmedi. İnşallah önümüzdeki yıl verim kaybı yaşanmaz ve daha iyi bir sezon olur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 11:36:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?