4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Peygamberçiçeği’ne koruma

(ÖZEL) - PEYGAMBERÇİÇEĞİ’NE KORUMA PROJESİ

Muğla’nın endemik bitkileri arasında yer alan Peygamberçiçeği (Centaurea Mykalea) popülasyonunun yok olmaması için proje başlatıldı.

Doğal Bitki Kaynaklarının Korunması Projesi kapsamında koruma altına alınan Peygamberçiçeği, hem korunacak, hem de turizm sezonunda doğal ortamında sergilenecek.

Sayı itibari ile Türkiye’nin en zengin üçüncü cinsi olan ve 200 değişik çeşidi bulunan Peygamberçiçeği, Muğla yöresinde sadece Yatağan bölgesinde yetişiyor.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) kömür havzası üzerinde yetişen Peygamberçiçeği, kömür ocaklarının açılması nedeniyle türü her geçen yıl tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu açıklandı. Peygamberçiçeği, kömür havzası içinde kalan Çukuröz ve Bağyaka köyleri sınırları içinde yetişiyor. Muğla’nın endemik bitki türlerinin tez konusu araştırması esnasında ortaya çıkan Peygamberçiçeği geliştirilen bir proje ile koruma altına alındı.

DOĞAL ORTAMDA KORUNACAK

Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Varol, İnsitu (Bitkinin kendi doğal alanında korunması) yöntemi ile Peygamberçiçeği’ni koruma altına alacaklarını belirterek, “Öğrencilerimden birisi, Yatağan dağlarındaki endemik bitki türlerini tez konusu yaptı. Bu esnada Muğla’nın endemik bitkilerinden birisi olan Peygamberçiçeği’nin kömür havzası içinde kalan bölümde yetiştiği ve türünün kömür ocakları nedeniyle yok olma tehdidi altında olduğunu gördük. Önce Aydın Didim’de Milli Parklar içinde türü korumaya çalıştık. Fakat burada hayvanlar tarafından yenilmesi sonucu başarılı olamadık. Nezahat Gökyiğit Botanik bahçesinde Peygamberçiçeği tohumları geliştirilerek bu yaz sezonunda doğal ortamda korumaya alınacak” dedi.

HEM KORUNACAK, HEM SERGİLENECEK

Doç. Dr. Varol, Peygamberçiçeğinin Aydın Davutlar bölgesinde de yetiştiğini belirtirken, “Tarım ve yapılaşma, bunun yanında önemli bir bitki türünün olduğu bilinmediği için maalesef yok olmuş. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin katkıları ile geliştirdiğimiz Doğal Bitki Kaynaklarının Korunması Projesi kapsamında Yatağan Bencik beldesi Ulupınar mevkiinde belirlediğimiz alanda bu endemik bitkiyi doğal ortamda koruyacağız. Bunun için Bencik Belediye Başkanı Salih Haney, koruma alanı ile ilgili yer tespitini yaptı. Koruma ve sergileme alanı olarak belirlenen Ulupınar mevkii, Yatağan-Milas karayolu üzerinde bulanması nedeniyle yöre insanları için de ürettikleri ürünleri burada satma şansına sahipler. Peygamberçiçeği’ni hem koruyacağız, hem doğal ortamda sergileyeceğiz, hem de yöre insanı ürettiği ürünleri satarak gelir elde edecek” diye konuştu.

(ÖZEL) - PEYGAMBERÇİÇEĞİ’NE KORUMA PROJESİ
(ÖZEL) - PEYGAMBERÇİÇEĞİ’NE KORUMA PROJESİ
(ÖZEL) - PEYGAMBERÇİÇEĞİ’NE KORUMA PROJESİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2010 Cumartesi 17:32:02
Güncelleme :13 Mart 2010 Cumartesi 17:34:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?