4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Rektörlüğe 7 bin 500 TL'lik ağaç

Muğla Üniversitesinin yeni rektörlük binasının bahçesine dikilen ve yaklaşık 150 yaşında olduğu öğrenilen 3 zeytin ağacına 7 bin 500 TL ödendiği iddia edildi.

Muğla Üniversitesinin yeni yapılan rektörlük binasının çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında, yaklaşık 150 yaşında olduğu öğrenilen 3 zeytin ağacı ocak ayında bahçeye dikildi.

Anıt ağaç özelliği taşımayan her ağaç için 2 bin 500 TL olmak üzere toplam 7 bin 500 TL ödeme yapıldığı öne sürüldü.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, zeytin ağaçlarıyla ilgili iddialar üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rektör zeytin ağacına karar vermez, bu işlerle ilgilenen arkadaşlarımız vardır, rektör yardımcımız vardır” dedi.

Zeytinin, bölgenin “en doğal bitkisi ve en kutsal ağacı” olduğunu ifade eden Oktik, şöyle konuştu:

“Bana aktarılan buradaki ağaçların her birinin yaklaşık 150 yıllık olduğu. Sadece buraya değil, toplu olarak zeytin ağaçları aldık. Biz şu anda kampüse 3 tane getirdik ama Bodrum'a en az 20-30 zeytin ağacı diktik. Her birinin piyasa fiyatı yaklaşık 4 bin TL olan zeytin ağaçları bize hediye edildi. Biz, ağaçların sökülmesi ve nakliyle ilgili ödeme yaptık. Ağaçlar için ayrı bir ödeme yapmadık. Kampüse dikilen ağaçlara ne kadar ödendi, yukarıda piyasa neyse o ödenmiştir. Rektörün önüne bunlar gelmez.”

Her üniversitenin bir peyzajı olduğunu, bu peyzajda çeşitli bitkilerin değerlendirildiğini belirten Prof. Dr. Oktik, şunları kaydetti:

“Çine Barajı yapılırken bir grup ağaç köküyle beraber sökülmüş, tabii ki bunun masrafı var. Çünkü adam burada ağacı köküyle beraber söküyor, saklıyor ve tekrar köküyle getirip dikiyor. Arkadaşlarımız da bunun ederi neyse onu vermişlerdir. Bizim değerlendirmemiz şu, zeytin bu bölgenin bilinen kutsal ağacı ve özellikle yaşlı zeytin kadar güzel bir şey yok. Çünkü o tarihi yansıtıyor.”
 

...
Yayın Tarihi : 4 Mart 2010 Perşembe 18:00:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?