18
Nisan
2024
Perşembe
MUĞLA

Rodos'ta skandal gözaltı

Marmaris ile Yunanistan'ın Rodos Adası arasında feribotla yapılan turist taşımacılığı yeni sezona krizle başladı. Türkiye'ye gelen turistleri 48 saatten daha erken Rodos'a gönderen Yeşil Marmaris şirketinin kaptanları gözaltına alındı, yolcular mağdur edildi.

Yeşil Marmaris Turizm A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tayyar Tugay, yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın turizm sezonunun başında keyfi bir uygulamayla Yunan adalarına Türk feribotlarıyla kısa süreli ve günübirlik turist taşımacılığını engellediğini iddia etti.

Firmalarına ait "Aegean Jet" isimli geminin kaptanının "Türk gemisiyle Türkiye'ye gelen turistlerin 48 saatten daha kısa bir zaman diliminde başka bir Türk gemisiyle Yunanistan'a dönemeyeceğini" gerekçe göstererek tutuklandığını bildiren Tugay, geçen cuma günü şirketleri ait olan "Aegean Cat" isimli feribotun kaptanının aynı gerekçeyle gözaltına alındığını söyledi.

Söz konusu uygulamanın haksız olduğunu belirten Tugay, şöyle konuştu: "Gelişmeler tamamen Türkiye ile Yunan adaları arasındaki taşımacılığı, kriz içindeki Yunan bayraklı feribotların yapmasını amaçlayan haksız bir uygulamadan kaynaklanıyor. Benzeri uygulamalar yakın geçmişte Yunanistan tarafından kendi gemilerine de Türkiye'ye 36'dan fazla yolcu gönderme yasağıyla gündeme gelmişti. Yine 80 ve 90'lı yıllarda Yunan adalarına paket tur alan Avrupalı turistlerin günübirlik feribotla Türkiye'ye gelmemeleri için turistler, 'tatil bitimi dönüşlerinde Yunan adalarından kendi ülkelerine charter uçaklarıyla dönemeyecekleri' korkusuyla engellenmişti. Ayrıca, Yunanistan günümüzde de adalarında tatil yapan Rus turistlere Schengen vizelerini tek giriş olarak vererek böylece tatilleri süresince feribotla günübirlik Türkiye'ye gelmelerini engelliyor."

Tugay, geçen yıldan beri daha fazla Türk turist gitmesi için adalarda "kapıda vize" uygulamasına başlayan Yunanistan'ın, sayısı artacak olan turistlerin taşımacılığını kendi gemilerine yaptırmak için bu haksız uygulamayı devam ettirmesi durumunda, Türk feribotlarının ambargoya uğramış olacağını kaydetti.

DENİZ TAŞIMACILIĞI ANLAŞMASI ÇİĞNENİYOR

Yunan feribot firmalarının şimdiden seyahat acenteleri ve tur operatörleriyle temasa geçerek tüm piyasayı ele geçirme faaliyetine başladığını ileri süren Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan uygulamalar 2000 yılında iki ülke arasında imzalanan deniz taşımacılığı anlaşmasını tamamen çiğner nitelikte. Zira bu anlaşma, iki ülkenin bayrağındaki gemilere birbirlerinin ülkesinde eşit muamele görmesini temin eden bir garantiydi. Bu uygulama aynı zamanda Türkiye'ye Yunanistan'dan gelecek turistlerin de sadece Yunan bayraklı gemilerle taşınmasına yol açıyor. Bu şekilde, Yunanistan ülkemize gelecek olan turistlerin hangi aralıkla ve hangi gemilerle geleceğini kontrol altına alabilecek."

Türkiye tarafından aynı hattaki ayni tip seferleri yapan Yunan feribotlarına bu tur uygulamalar yapılmadığı göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çeken Tugay, 30 yılı aşkın bir süredir karşılıklı devam eden seferlerinin Yunanistan tarafından sezon başında engellenmesinin şirketlerini rekabette zor duruma düşürdüğünü vurguladı.
Uluslararası deniz taşımacılığının en büyük özelliğinin bayrak kısıtlaması olmaksızın yapılabilmesi olduğunu anlatan Tugay, Türk bayrağına uluslararası sularda engel getirilmesinin dünya denizcilik kanunlarına aykırı olduğunu dile getirdi.

Yeşil Marmaris Turizm A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tugay, "40 yıla aşkın bir sürede Yunanistan'a 1 milyondan fazla turist götürmüş bir firma olarak, yapılan haksız uygulamaları hayretle izliyoruz" dedi. 

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2013 Salı 10:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?