16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Sabıkalı turizm işletmelerine özel denetim

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, turistin gelmesi için öncelikle güvenli bir kent oluşturulması gerektiğini belirtti. Yiğenoğlu, diğer işletmelerin yanı sıra 2007 yılından turisti rahatsız ettiği yönünde işlem yapılan işletmelerin 2008 yılında özel olarak denetleneceğini söyledi. 

BESİAD'ın (Bodrum Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği) haftalık olağan toplantısına konuk olan Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, 49 maddeden oluşan "Muğla Turizm Modeli" hakkında bilgiler verdi. Yerli ve yabancı turistlerin güvenli bir şekilde tatillerini geçirmelerinin turizmde en önemli husus olduğunu ifade eden Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, "Allah buraya hem doğa hem de kültür vermiş. Bu ürünü çok iyi satmamız lazım. Turizm, ilimizde 85 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu sektörü canlı tutmak için herkese görev düşüyor. Kamusal kesimle özel kesimi birleştirip bu incimizi pazara iyi sunmamız lazım" dedi. Turizm sektöründe arzu edilen seviyenin yakalanması için "Önce güvenli bir bölge oluşturmak, eğitimli elamanlar yetiştirmek ve tanıtım yapmak lazım" diyen Vali Yiğenoğlu "Muğla Turizm Modeli" ile ilgili şunları söyledi:
"Gelen turiste pasaport polisinden geçtikten sonra bir form vereceğiz. Bu formda rahatsız edilmeden tutun, fiyat konusunda bir çok madde var. 'Bir sorun olursa biz bunları çözeceğiz' diyeceğiz. Özel güvenlik teşkilatı kuruyoruz. Hanutçuluk. fiyat, gürültü, taciz konusunda özel ekipler kuracağız. Ayrıca bir kriz fonu oluştu. Bir turist bir yerden parasını ödeyerek halı almış ve bu halı ülkesine gönderilecekmiş ancak gönderilmemiş. Turist ülkesinde şikayetçi olunca büyükelçilik, Dışişleri Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve sonrasında bize ulaştı. Baktık ki 'Öyle bir iş yeri yok' diye rapor geldi. Bu Türkiye'nin imajını zedeleyen bir hareket. Bu nedenle 2008 yılında böyle bir hadise ile karşılaşan turistin zararını valilik olarak ödüyoruz. Sonra bunun bedelini sektöre yansıtacağız. Böylelikle aynı iş kolundakiler kendi kendilerini denetlemiş olacak" dedi. 

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, özellikle turistin hanutçuluk ve taciz gibi konularda rahatsız edilememesi üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti. Yiğenoğlu, bu konuda "2007 yılından sabıkalı işyerleri 2008 yılında da özel olarak denetlenecek. Taciz olayı var dendiğinde, o işyerine özel denetleyici gidecek. O anda yakalanmayabilir ancak denetim devam edecek. Kaymakamlığın 30 gün kapatma yetkisi var. Biz bunu 7, 15, 30 gün şeklinde uygulayacağız, sonra ruhsatı iptal olacak" diye konuştu. 

Denizhan Resatorant'ta düzenlenen toplantıda Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan'da yer aldı. Toplantıya katıldığı için Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu'na teşekkür eden BESİAD Başkanı Cenk Sezgin ise "Valimizi ziyaretimizde, aldatılan turistin zararının ödeneceği ve bir çok konunun yer aldığı Muğla Turizm Modeli'nden söz etti. Kendisini Bodrum'a davet etmiştik. Bizi kırmadı. Biz'de elimizden geldiğince bu konuda çalışmalara destek olacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2008 Cuma 14:23:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?