22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Satranç oyna alzheimer olma

Türkiye Satranç Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Selçuk Büyükvural, satranç oynayan insanların ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastası olma riskinin sıfır olduğunu savunarak, bunun bilimsel olarak da kanıtlandığını söyledi


Muğla'nın Bodrum ilçesinde ilköğretim seviyesinde öğrenciler arasında düzenlenen satranç turnuvasında görev alan Selçuk Büyükvural, Türkiye'de satranç oynayan kitlenin hızla büyüdüğünü belirterek, kişilerin geleceğine katkıda bulunduğunu söyledi.


Mövenpick Otel'in sponsorluğunda, Türkiye Satranç Federasyonu'nun desteklediği organizasyonda, 210 öğrencinin katılımıyla Bodrum'da ilk kez okullar arası bir satranç turnuvası düzenlendi. İlki düzenlenen okullar arası satranç turnuvasında, verilecek ödül ve hediyelerle ilçedeki okullara satranç malzemesi sağlanması amaçlanıyor.


Turnuvayı takip eden Türkiye Satranç Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Selçuk Büyükvural, federasyonun son 5 yılda yapılanmasında satrancın okullarda seçmeli ders olmasının satranç oynayan kitleyi yüz binlerle ifade edilecek rakamlara çıkardığını söyledi. Büyükvural, açıklamasında, bunun tabii ki Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Satranç Federasyonu'nun ortak çalışması sonucu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Örneğin Muğla'nın Bodrum ilçesinde 4- 5 yıl öncesine kadar satranç oynayan yok denecek kadar azdı. Federasyon tarafından eğitim verecekleri yetiştirmek amacıyla kurslar açıldı. Şu an Bodrum'da çok güzel bir turnuva düzenleniyor. Sponsorlar vasıtasıyla bu tür organizasyonlara bizde destek veriyoruz. Salon konusunda ise büyük şehirler dahil sıkıntı yaşıyoruz. Ama bazı yerlerde salon verildi. Taşrada her yere tesis vermek zor. Kendimize tesis yaparak bunu aşacağız."
Satrancın zeka oyunu olduğunu anlatan Selçuk Büyükvural, bununla ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: "Satranç oynayan oyuncunun muhakemesi, görüşü, matematik zekası gelişiyor. Satranç tahtasına baktığında 64 karenin içerisinde kendisinin yapacağı hamle ve rakibinin 3-4 hamle sonucunu düşünüyor. Matematiksel hesabı var bunun. Çocuklarımız okurken birçok sınava giriyor. Bir üniversite imtihanı 3 saat, 3 saat bir masada oturup sürekli düşünebilen, sürekli problem çözebilen insanın başarılı olması
normal oturandan kat kat daha fazla. Dolayısı ile satranç oynayarak günlerdir bunun çalışmasını yapıyor. 10 günlük bir turnuvada oturup 3- 5 saat düşünen insan üniversite imtihanında çok rahatlıkla başarılı oluyor. Matematiksel zekası, yeteneği her şeyi gelişiyor. Dikkat edin birçok televizyonda reklam spotlarına bakın. Hep satrancı kullanıyorlar. Satranç, zeka ve düşünme, hamleyi hesap edebilme oyunudur."


Açıklamasında ilginç noktalara da değinen Türkiye Satranç Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Selçuk Büyükvural, satranç oynayan insanların ilerleyen yaşlarda Alzheimer gibi hastalığa yakalanma olasılığının sıfır olduğunu savundu.
Boksörlere de satranç oynatıldığını belirten Büyükvural, Alzheimer hastalığıyla ilgili konuda izlediği bazı televizyon programlarından da şöyle bahsetti: "Dünyada Alzheimer hastalarına ve bu hastalığa eğilimli olanlara satranç oynatmışlar. Yapılan araştırmada, Alzheimer hastası olanlarda bile satranç oynadığı için bu hastalığın hiçbir belirtisi görülmemiş. Bilimsel olarak kanıtlanmış dünyada. Biz bunun Türkiye'de örneklerini gördük."


Satranç Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Selçuk Büyükvural, Türkiye'de federasyonların içerisinde en hızlı büyüyen, en büyük sporcu kitlesine sahip olan 2. federasyon olduklarını söyledi. Dünyada en çok futbol oynanır zannedildiğini ama dünyada en fazla oynanan oyunun satranç olduğunu belirten Büyükvural, sözlerine şöyle devam etti: "Satranç zeka oyunu olduğu gibi bedensel, fiziksel güçte istiyor. Satranç hem bedensel hem zeka sporu. Şimdi 4 saat bu sandalyede oturacaksınız tahtaya bakacaksınız, muhakeme yapacaksınız, düşüneceksiniz. 4 saat içerisinde belinizin kaslarınızın, beyninizin çalışması. Zaten en fazla enerji harcayan beyindir. Satranç sporu fiziksel sporlarla beraber yürütülür. Hiçbir zaman tahtada oynama ile olmaz. Büyük satrançcılar 3-4 saat çalışıyorsa, çıkar birkaç saat diğer sporları yaparlar."


Türkiye Satranç Federasyonu eski başkanlarından şimdiki Onursal Başkan Kahraman Olgaç da, satrancı her yaşın sporu olarak tanımladı. Espriler de yapan Olgaç, şöyle konuştu: "Hiçbir spor dalı bu kadar genişlememiştir. 85 yaşındayım ve 2 gün önce Avrupa Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı'nı temsil ettim. Bu yaşıma rağmen oynuyorum. Her yaşta yapılan bir sporun canlı bir delili olarak ben yaşıyorum. Dinozor gibi."


TURNUVA


Turnuvaya katılan öğrenciler başarılı olabilmek için zorlu bir mücadele verdi. Rakibine karşı zorlanan öğrencilerin ise başını ellerinin arasına alıp düşünmesi dikkat çekti. Öğrenciler ayrıca sırasını beklerken satranç oynanan odanın dışındaki dev ekranlardan içeride arkadaşlarının verdiği mücadeleyi izledi. Turnuvaya katılan Bitez Gülümser Mehmet Danacı İlköğretim Okulu'nun halk oyunları ekibi de bir gösteri sundu. Veliler de çocuklarını yalnız bırakmadılar. Ödül töreni ile son bulacak turnuvada Avrupa ve eş puan ile Dünya Şampiyonu Kübra Öztürk ile yine başarılara imza atan Kıvanç Haznedaroğlu ve Emre Can'ın gösteri maçı yapacağı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2008 Pazar 12:52:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?