22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

'Savulun biz geliyoruz'

Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi'nde bulunan 5.4 kilometrelik İztuzu Sahili'ndeki 260 kayıtlı yuvaya bırakılan yaklaşık 25 bin yumurtadan çıkan binlerce Caretta Caretta yavrusu, hayata gözlerini açtıktan sonra minik ve yavaş adımlar atarak ulaştıkları Akdeniz'e kendilerini bıraktı.

İztuzu Carettalarını Koruma Projesi Koordinatörü, Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç.Dr. Yakup Kaska, mayıs sonundan bu yana 260 Caretta Caretta deniz kaplumbağasının, İztuzu'nda açtıkları yuvalara yumurtalarını bıraktığını söyledi. 30 yaşını aştıktan sonra yumurtlamaya başlayan dişi carettaların ortalama 80- 110 arasında yumurta bıraktığını belirten Yakup Kaska, üreme mevsiminin sonuna gelindiğini ifade etti. 45-75 günlük kuluçka dönemini tamamlayan binlerce yavrunun denize ulaştığını kaydeden Kaska, “Eylül sonuna kadar yaklaşık 25 bin yavru, hayata gözlerini açmış ve denize varmış olacak” dedi.



AMAN DOKUNMAYIN



Yumurtadan çıkan yavruları, denizde büyük tehlikelerin beklediğini hatırlatan Kaska, minik carettalara kesinlikle dokunulmaması gerektiğinin altını çizdikten sonra da, şöyle konuştu:

“Yavrular, doğar doğmaz kaslarını çalıştırmak zorundadır. Aksi takdirde ileride fizikler bozukluklar yaşayabilir. Yumurtadan çıktıklarında karınlarındaki, yumurta sarısının ve kanın temizlenmesi için de kendi başlarına denize ulaşmaları şart. Kuma sürtünerek yürüdüklerinde karınlarındaki kan ve koku da temizlenmiş oluyor. Eğer, temizlenmezse, saldıkları koku yüzünden denizde onları yemek için bekleyen balıkların işi kolaylaşır. Tüm bu sebeplerden ötürü, insanlar, onları eline alıp denize bırakmamalı, her şeyin doğal sürecinde gerçekleşmesi beklenmeli.”



YUMURTLAMA ANI MERAKLA İZLENDİ



Öte yandan, Kaska'nın, ‘Sezonun son yumurta bırakan dişisi’ olarak nitelediği bir caretta carettanın yumurtlama anı kameralarca görüntülendi. Açtığı, 60-70 santimetre derinliğindeki yuvaya yumurtalarını bırakan kaplumbağa, gazeteciler ve etraftakiler tarafından ilgiyle izlendi. Yumurtlama işlemi bittikten sonra denize dönerken Kaska ve yardımcıları tarafından incelenen dişinin, sağ arka ayağına, ileride bir daha karşılaşılması halinde gelişmesi hakkında bilgi edinmek amacıyla ‘Marka’ takıldı.

aa
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 10:21:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?