4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Seracılar bu böceğe dikkat

ÇİFTÇİYE BİR ACI HABER DAHA

Dalaman İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından seralarda özellikle domateslere musallat olan yeni bir zararlı böcek türü tespit edildiği belirtildi. Bu zararlı böceğe karşı önlem alınmadığı takdirde, yüzde yüz oranında ürün kaybına neden olacağı ifade edildi.

Seralardaki yeni zararlı böcek türü hakkında bilgi veren Dalaman İlçe Tarım Müdürü Ergün Akdeniz; “Bu zararlı türünün Solanacea familyasına ait (Patlıcan, Biber, Pepino, Patates ve Çiçeklerden Petunya) bitkilere musallat olan zararlının ana konukçusu domateste olduğu görüldü. Özellikle Tarla domatesi ve seralarda yeni bir zararlı böcek olarak karşımıza çıkan Tuta absoluta, Güney Amerika kökenli bir zararlı olduğu ve İlk olarak Arjantin’de 1964 yılında görüldüğü, bu zararlı böcek türünün Dalaman’dan önce sırasıyla 2006 İspanya’da 2008 yılında İtalya’da, 2008 yıllarında Cezayir, Fas,Tunus ve 2009 yılında Fransa, İngiltere,Hollanda ,Yunanistan ve Türkiye’de saptanmıştır” dedi.

Bu zararlının Türkiye’de ilk olarak İzmir -Urla (Yağcılar Köyü) İzmir –Çeşme (Ovacık Köyü) Çanakkale (Merkez-Batakova) Muğla-Bodrum (Mumcular) tespit edildiğini kaydeden Ergün Akdeniz “2010 Ocak Ayı itibarı ile de Dalaman seralarında da görülmeye başlandı. Zararlı ile mücadelede kullanılabilecek zirai mücadele ilaçları mevcuttur. Zararlı ile mücadele yapılmaması halinde domateste yüzde 50–100 ürün kayıplarına yol açabileceği, mücadele yapıldığında ise yüzde 1-5 oranında ürün kayıpları olacaktır. Örtü altı üretiminde ekonomik anlamda zarar yapan söz konusu zararlı için çiftçi eğitim ve yayım çalışmaları aralıksız devam ettirilmekte olup, üreticilerin seralarında ve tarla domateslerinde zararlıyı görmeleri halinde İlçe Tarım Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE BİR ACI HABER DAHA
İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2010 Pazartesi 10:25:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?