Muğla Üniversitesi Sıtkı Koçman Eğitim ve Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, "Günümüz Türkiye’sinde hortumcuların kol gezdiği, devletin parasının dolandırıldığı, bankaların hortumlandığı bir ortamda Koçman devlete vergisini ödeyerek hayır yapmıştır. O, bu nedenle nesli tükenmekte olan bir kelaynak kuşu gibidir" dedi.
Muğla Üniversitesi’nin hamisi, hayırsever iş adamı Sıtkı Koçman adına düzenlenen ’4. Sıtkı Koçman Günleri’nin ilk gününde, İktisat Fakültesi salonunda "Türk Kültüründe Vakıflar ve Sıtkı Koçman" konulu bir konferans düzenlendi. Dün gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Muğla Üniversitesi eski Rektörü ve Muğla Üniversitesi Sıtkı Koçman Eğitim ve Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, katılımcılara Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinde vakıfların yeri ve önemini anlattı. İslam ve Türk kültüründe en büyük eğitim alanlarının vakıflar kanalıyla olduğunu ifade eden Prof. Dr. Fığlalı, "Osmanlı döneminde devlet tarafından yapılan tek medrese ve okul yoktur. Fatih ve Süleymaniye Medreseleri vakıflar kanalıyla yapılmıştır. Vakıfların İslam ve Türk kültür hayatında ayrı bir önemi ve yeri vardır. Fakir ve yardıma muhtaçlara da vakıflar kanalıyla yardım yapılırdı" dedi.
Sıtkı Koçman Vakfı’nın kuruluş aşaması ve Sıtkı Koçman ile tanışmalarını da aktaran Prof. Dr. Fığlalı, "1999 yılında kendisi ile tanıştık. Mefharet Koçman Kız Öğrenci Yurdu yapımı ile başlayan yardımlar, daha sonra vakıf kanalıyla yapılmaya başlandı. Bana, ’Üniversiteye yardımcı olurum, ama sen vakfın başında olursan’ demişti. Muğla Üniversitesi’nin vakfı vardı, fakat çok zayıftı. Vakıfın ismi Sıtkı Koçman olarak değiştirildi. Vakfa, İstanbul’da 8 katlı apartman, Ankara’da bir bina, Datça’da bir yazlık daire, Akyaka’da 75 metrekare büyüklüğünde 2 daire, Mudanya’da 25 dairelik site, Köyceğiz’de 2 daire, Fethiye Karaçulha’da bin metrekare arazi üzerinde bir yazlık devredildi. Daha sonra Fethiye Karaçulha’da öğrenci yurdu ve vakıf merkezinin yanında 146 kişilik öğrenci yurdu yapıldı" diye konuştu.
Sıtkı Koçman’ın üniversite için bugüne kadar 58 trilyon lira harcadığını ifade eden Fığlalı, "O nesli tükenmekte olan bir kelaynak kuşu. Koçman, Muğla Üniversitesi için harcadığı paranın devlete olan kısmını vergi olarak ödedi, cebinde kalan parayı da üniversite için harcadı. Yani vergiden muaf tutmak için yatırım yapmadı. Bizzat vergisini ödedi ve kalan para ile katkıda bulundu. Günümüz Türkiye’sinde hortumcuların kol gezdiği, devletin parasının dolandırıldığı, bankaların hortumlandığı bir ortamda Koçman devlete vergisini ödeyerek hayır yapmıştır. O, bu nedenle nesli tükenmekte olan bir kelaynak kuşu gibidir" şeklinde konuştu.
Fığlalı, günümüzde vergisini ödeyerek hayır yapan insan sayısının bir elin parmakları kadar az olduğunu belirterek, "Rahmetli Baysal, Koç, günümüz işadamı Kadir Has, yaptıkları hayırları vergiden düşüyorlar. Fakat Sıtkı Koçman bunu yapmadı. Türk kültüründe böyle babayiğitler çoktur. Fakat Cumhuriyet döneminde bir elin parmakları kadar azdır. Bunlardan birisi de Sıtkı Koçman’dır" dedi.
Vakıf kanalıyla 2 yıldır üniversiteye katkıda bulunamadıklarını, ancak bursların devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Fığlalı, 2006 yılından itibaren yılda en az 1 trilyon liralık katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Sıtkı Koçman Günleri’nin 12 Kasım tarihine kadar devam edeceği bildirildi. Konferansa Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Belediye Başkanı Osman Gürün ve öğrenciler katıldı.