15
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Sualtı kirliliği belgesel oldu

Denize atılan katı atıkların yarattığı kirliliğe dikkat çekmek isteyen üç gazeteci, “Derindeki Turuncu Eller” adlı bir belgesel hazırladı

Sualtı kirliliği belgesel oldu. Türkiye’nin turistlerin uğrak yeri olan en ünlü kıyılarında bile yaşanan deniz kirliliğinin ürkütücü boyutlara ulaştığını göstermek isteyen Doğan Haber Ajansı Marmaris Temsilcisi Mustafa Sarıipek, CHP basın danışmanlarından Ahmet Kılınç ve Medimagazin gazetesi Yazı İşleri Müdürü Soner Abacı, “Derindeki Turuncu Eller” isimli belgeseli tamamladı.

Denizlerde büyük sorun yaratan katı atık kirliliğine dikkat çekmeyi amaçlayan belgeselin çekimleri sırasında sualtından büyük miktarda çöp de toplandı.

Sualtında çok daha zor
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı’nın katı atık toplama projesi kapsamında sualtı temizliği yapan Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi dalıcılarıyla birlikte çalışan belgesel ekibi, sualtından çöp çıkarmanın ne kadar zor ve zaman alıcı bir iş olduğunu gösterdi.

Suyun altındaki bir çöpün zamanla ortamına kaynayıp sökülemeyecek kadar ağırlaştığı için dalgıçların, atıkları su yüzüne çıkarmak için büyük çaba sarf etmeleri de belgeselde yer aldı.

Üçü de dalgıç gazeteci
Sarıipek, 35 dakikalık belgeselin Marmaris, Ula ve Köyceğiz’de gönüllü 25 kişinin yürüttüğü temizlik çalışmaları sırasında çekildiğini belirterek, Özel Çevre Koruma Bölgeleri arasında yer alan 12 koy ve 1 gölü içeren belgeselin 6 hafta sonu süren çalışmayla tamamlandığını söyledi.

Sualtı kirliliğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Soner Abacı da, “Üçümüzün de dalgıç olması bizi böyle bir belgesele yönlendirdi” dedi. Üç gazetecinin geçen sene deniz kaplumbağaları için çektiği belgesel, 7. Marmara Uluslararası Sualtı Film Festivali’nde “En İyi Ulusal Film Ödülü”nü kazanmıştı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 11:57:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?