16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Sudan'a buğday yardımı

Dalaman Üretme Çiftliği, bu yıl Sudan'a yardım amaçlı 900 ton ziyabey-78 çeşidi tohumluk buğday gönderiyor.


Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Dalaman Üretme Çiftliği, Sudan'a yardım amaçlı gönderilecek 900 ton buğdayı hazırlamaya başladı. TİGEM Dalaman Üretme Çiftliği Müdürü Şükrü Beyazkaya, geçen yıl bu ülkeye bin 300 ton tohumluk gönderdiklerini belirterek "Bu yıl da 900 ton gönderilecek. Tohumluk buğdayların selektörleme işlemleri sürüyor. Şu ana kadar 200 ton yani 4 bin çuval tohumluk buğday hazırlandı. Gerekli teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra buğdaylar hazır hale getirilecek ve gönderilecek. Çalışmalar Temmuz ayının ortalarına kadar devam edecek. Sudan'dan gelen teknik elemanlara geçen yıl eğitim vermiştik. Benzer çalışmaların bu yıl da gerçekleştirileceğini düşünüyorum fakat henüz bu konuyla ilgili bir program gelmedi" dedi.


DALAMAN TİGEM'DE VERİMLİLİK ÜST DÜZEYDE
Dalaman Üretme Çiftliği'nin çok verimli tarım topraklara sahip olduğunu belirten Şükrü Beyazkaya, şöyle konuştu: "Örneğin bu yıl ülkemizdeki diğer üretim merkezlerinde dekar başına 200 kilo olan buğday üretimi, Dalaman'da dekar başına 700 kiloya yaklaştı. Bu rakam Türkiye ortalamasının çok üstünde. Bu yıl 7 bin 300 dekarlık alanımızda 5 bin ton dolayında bir rekolte bekliyoruz."
Buğdayları koyacak yer bulmakta zorlandıklarını anlatan Beyazkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Bu üretimden elde edilen saman hasatını da ihaleye çıkarıyoruz. Şartlarımız gereği biçmeyi ve balyalamayı yapan firmalara ücret ödemiyoruz. Hayvancılık birimlerindeki hayvanlarımızın yıllık saman tüketimi olan 400 ton samanı yine ücretsiz balyalatıp hazır hale getiriyoruz. Bütün bu işlemlerden sonra da hasat yapan firmadan aldıkları balya karşılığında 180 bin YTL gelir elde ediyoruz. Yani hem hasatı ücretsiz olarak biçtirip balyalatıyoruz hem de hayvanlarımızın saman ihtiyacını ücretsiz olarak alıyoruz hem de samanın satışını yapmış oluyoruz."
Üretimin yanında, birçok bölgede ve bazı ülkelerde TİGEM Dalaman Üretme Çiftliği'nin model olarak alındığını belirten Beyazkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu ülkelerden birisi de Sudan. Bu ülkede geçen yıllarda TİGEM modelinde kurulan üretim çiftliğinde başarılı sonuçlar elde edilmeye ve üretime başlandı. Bu çalışmalar kapsamında geçen yıl Sudan'dan gelen tarım alanındaki üst düzey yöneticiler ve teknik elemanlar yaklaşık bir ay sürecince eğitim görüp, ülkelerinde uygulama yaptıkları ve başarılı oldukları yetkililer tarafından bildirildi"

..
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 10:24:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?