4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Tarihi kiliseye restorasyon şart!

TARİHİ KİLİSENİN TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTEDİLER

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Bitez beldesinde, bin 400 yıllık tarihe sahip olduğu belirtilen Gara Kilisesi'nin restore edilerek turizme kazandırılmasını isteyen sivil toplum kuruluşları üyeleri basın açıklaması yaptı.

Aralarında yabancı uyruklu vatandaşların da olduğu Bitez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (BİTAV) ve Mavi Yol Girişimi Platformu üyelerinde oluşan bir grup, beldedeki Gara Kilisesi'nin bulunduğu Balcılar mevkisinde bir araya geldi. Burada yapılan basın açıklamasında, kilisenin bir Rum kilisesi olduğu, tabanının yunus ve kılıç balığı motifli mozaiklerle kaplı olduğu kaydedildi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan BİTAV Başkanı Ayşe Doğançay, "Gara Kilisesi, erken Bizans dönemine ait bazilikanın zemin mozaikleri üzerine inşa edilmiş bir kilisedir. Mimari nitelikleri ve eşsiz taban mozaikleri nedeniyle önemli kültür varlıklarından olan kilise, her tarihi eser gibi geleceğe taşımamız gerenken kültür zenginliğimiz ve korumak zorunda olduğumu dünya mirasıdır. Yıllardır üzerinde önemle araştırmalar yaptığımız ve korumaya çalıştığımız bin 400 yıllık kilise, yetkili makamlara yaptığımız tüm istek ve uyarılara rağmen koruma altına alınmamış, verilen sözler, yapılan restorasyon projeleri uygulamaya konulmamış, değer bilmezliğin ve umursamazlığın sonucunda yok olmaya bırakılmıştır" dedi.

Yapılan basın açıklaması sırasında hazır bulunan yabancı uyruklu vatandaşlar da kilisenin restore edilmesi gerektiğini söyledi. Kilisenin bulunduğu arazinin ortaklarından Ömer Fırat Özbaşar da kilisenin restore edilerek turizme kazandırılması için ilgili kurumlara müracaat ettiklerini ancak henüz bu konuda gerekli yardımı alamadıklarını söyledi.

TARİHİ KİLİSENİN TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTEDİLER
İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2010 Cuma 09:41:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?