22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Tarihi köprü bu ağırlığa dayanamadı

Yatağan’a bağlı Yava köyüne 1919 yılında İtalyanlar tarafından Muğla’nın işgali sırasında yapılan tarihi köprü taş yüklü bir kamyonun geçtiği sırada çöktü. Tarihi köprünün uzun zamandan bu yana bakımsız olduğu için tehlike saçtığını dile getiren köylüler, yetkili yerlere başvurduklarını ama bir sonuç alamadıklarını ifade ettiler. Ağır tonajlı kamyonların köprünün üzerinden geçmemesi yönünde uyarı levhası bulunuyor.


Kayırlı üzerindeki tarihi köprü üzerinde meydana gelen kazada kamyonun 25 tona yakın taş taşıdığı iddia edildi. Taş yüklü kamyon taşları Kayırlı etrafından bulunan maden ocağına götürdüğü belirtildi. Eski Aydın-Muğla karayolu üzerinde bulunan tarihi demir köprünün yıkılmasıyla birlikte Yava köyündeki Çobanlar, Kayırlı ve Memişler mahallesiyle ulaşım kesildi.


Köprüyü 1919 yılında İtalyanların Muğla’ya işgali sırasında Aydın ile bağlantı noktası oluşturmak ve Gökbel dağlarını hakimiyetlerine altına almak için yaptırdıkları öğrenildi. Köprünün çökmesi sonrası olay yerine gelen Yatağan İlçe Jandarma Komutanlığı olay yerinde geniş çaplı incelemeler yapıp, kamyon sürücüsü B.A.D.’nin ifadesini almak için gözaltına aldı.


İLK KÖPRÜ DE ÇÖKMÜŞTÜ
1919 yılında İtalyanların Muğla’ya işgali sonrası Milas ve Aydın istikametini kontrol altında tutmak için iki köprü yaptırdı. Köprülerden birisi Milas bağlantısını kurmak için, diğeri de Aydın bağlantısı için yapıldı. Milas bağlantısını sağlayan tarihi demir köprü 9 Nisan 2005 tarihinde yine mermer ocağına yük taşıyan kamyonunun geçişi sırasında çöktü. Muğla Anıtlar Kurulu Müdürlüğü tarafından tarihi köprü SİT ilan edilerek koruma altına alındı.


3 YILDIR YAPILMADI
Yatağan-Milas bağlantısının sağlandığı tarihi demir köprünün koruma altına alınmasının ardından basında sık sık gündeme getirilen tarihi demir köprünün yapımı ile ilgili olarak bir çalışma yapılmadı. Karayolları’na bağlı bulunan yoldaki tarihi demir köprü ile ilgili olarak Karayolları İzmir Bölge Müdürlüğü’nden ekiplerin köprü üzerinde inceleme yapmalarına rağmen köprü hala yapılmadı.


89 YILLIK KÖPRÜ
1919 yılında İtalyanların Muğla’ya işgali sırasında Kayırlı çayı üzerine yaptırdıkları tarihi demir köprü Yatağan’a 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eski Muğla-Aydın karayolu’nu birbirine bağlayan köprü’nün 89 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Tarihi demir köprünün yıkılması sonucu çevre köylere ulaşımın aksadığı açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 16:06:44
Güncelleme :16 Ekim 2008 Perşembe 17:07:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?