16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Tarihi mağaraya milyon dolarlık yatırım

Fethiye'ye 40 kilometre mesafede bulunan Büyük İskender'in İsli Mağarası ve Girmeler Kaplıcaları'nın turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı. Tarihi özelliği bulunan ve Büyük İskender Mağarası olarak anılan kaplıca mağaranın diğer adı Girmeler Kaplıcası olarak biliniyor.


Geçen yıllarda tanınmaya başlayan ve küçük girişimlerle işletilmeye çalışılan Girmeler Kaplıcası ve Büyük İskender'in İsli Mağarası, şimdi Milyon Liralık yatırımla turizme kazandırılıyor. Kaplıca ve Mağara alanını Girmeler Köy Muhtarlığı'ndan 15 yıllığına kiralayan özel bir işletme, buraya beş yıldızlı otel ve villa yapmak için çalışmalara başladı. Tarihi özelliği bulunan 7 kilometrelik mağaranın sonu Tlos Antik Kenti'ne çıkıyor. Mağaranın ön duvarlarında bulunan aslan başları tahrip olmuş olsa da, tavanda bulunan çeşitli figürler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mağara duvarlarında bulunan çeşitli figürlerde burayı ziyaret eden turistler tarafından fotoğraflanıyor. Şimdilik tam bir aydınlatma ve işaretleme olmasa da, kısa süre içerisinde burayı profesyonel turizme kazandıracaklarını belirten İşletme Müdürü Hüseyin Tok, "Girmeler Kaplıcaları Büyük İskender'in mağaraları olarak geçiyor. Burada Likyalılar da halk olarak yaşamışlar. Bu kaplıca mağaralarda o dönemlerden kalma şifalı su bulunuyor. Burada
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yapılan tahlilde 128 çeşit rahatsızlığa iyi geldiği tespit edildi" dedi.
Mağaranın yıllarca bekçiliğini yapan Ahmet Gökçe ise burasının İskender'in Mağarası denilen mağara olduğunu belirterek "Burası 7 kilometre ileride Tlos Antik Kentine çıkıyor. Diğer küçük mağara da 230 metre uzunluğunda ve giriş çıkışı olan bir yer. Büyük mağarada sarkıt ve dikit gibi manzaralı yerler var. Buraya gelen turistler bu mağara duvarlarındaki resimleri çekiyor" diye konuştu.
Mağaranın ön kısmında toprak altında bulunan Büyük İskender Hamamı kazılarının ise bu yıl devlet ödenek ayırmadığı için yapılamadığı ancak önümüzdeki yıl bu kazılara başlanacağı öğrenildi.
(FD-AT-HO-Y)

..
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 15:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?