6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Tarım Bakanı Eker Muğla'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, uzun yıllardan bu yana ilk defa 2005 yılında Türk tarım sektörünün yüzde 5.6 büyüdüğünü söyledi. 

Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen "Tarım Politikalarında Gelişmeler" konulu konferansa katılmak için Muğla'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, konferans öncesi Muğla Valisi M. Temel Koçaklar'ı ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu. Bakan Eker, ardından AK Parti il binasına geçerek, burada geçtiğimiz hafta tekrar seçilerek güven tazeleyen İl Başkanı Mehmet Nil Hıdır ve partililerle bir araya geldi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kendisine Ziraatçılar Derneği Genel Başkanlığı tarafından hazırlanan "Tarım ürünleri ithalinden dolayı çiftçilerin zor duruma düştüğü ve geçtiğimiz yıl içinde ülke genelinde 1 milyon 85 bin çiftçinin tarımı bıraktığı" şeklindeki rapor hatırlatılınca, "Öyle bir şey yok. 1.5 milyon çiftçi tarımı bırakmış değil. Türkiye'de çok uzun yıllardan bu yana geçen yıl ilk defa tarım sektörü yüzde 5.6 oranında büyüdü" dedi. 

Tarım ürünleri ihracatının da ilk defa rekor düzeyde olduğunu söyleyen Eker, "Türkiye'nin tarımsal ve tarım ürünleri ihracatı da uzun yıllardan sonra ilk defa rekor düzeyde. İthalat ise azalıyor, artmıyor. Bu şu demektir: Türkiye'de tarım sektörü giderek daha verimli çalışıyor. Türkiye daha az insanla, daha çok üretim yapıyor ve dışarıya daha çok mal satıyor. Yönetime geldiğimiz zaman buğday üretimi 19.5 milyon tondu. 2005 yılında ise 21.5 milyon tona ulaştı. Ayçiçeği üretimi 850 bin tondu, geçen yıl 950 bin ton oldu. Mısır üretimi 2 milyon tondu, 4 milyon ton oldu. Süt 8.4 milyon tondu, 11 milyon tona ulaştı. Türkiye'de tarım düne göre daha iyi" diye konuştu.
Türkiye'de işsizlik sorunu olduğuna dikkat çeken Tarım Bakan Eker, "Buna artık biz bir şey demiyoruz. Türkiye'nin yeni iş gücüne karşı hala önemli bir işsizlik var. Dünyadaki ve Avrupa'daki işsizlikle karşılaştırdığımızda işsizlik oranımız yüksek. Ama bu, tarım sektörü geri gidiyor demek değildir. Tarım sektörü daha iyiye gidiyor ve daha iyi çalışıyor. Milli gelir içindeki payı da hala önemli durumda" şeklinde konuştu. Bakan Eker ayrıca, Kırsal Kalkınma Projesi'ne katılan çiftçilerin yaptıkları yatırımların yüzde 50'sinin hibe yoluyla destekleneceğini sözlerine ekledi.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 08:30:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?