16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Taşınan 126 balık çiftliğine isyan

Güllük Körfezi’ndeki 126 balık çiftliğinin Muğla ile Aydın kıyıları açıklarına taşınma planı, çevrecileri ve turizmcileri ayağa kaldırdı. Planın iptali için Danıştay’da dava açıldı

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, Güllük Körfezi’ndeki 126 balık çiftliğini Muğla ile Aydın kıyıları açıklarına taşıma planı, çevrecileri ve turizmcileri ayağa kaldırdı. Yeni çiftlik yerlerinin tarihi, kültürel ve doğal güzelliğine zarar vereceğini, turizmi olumsuz etkileyeceğini savunan Bodrum Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan, planın iptali için Danıştay’da dava açtı. Ayrıca, askıya çıkan planın iptali için, Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne 2 bine yakın dilekçe verildi. Yarın da Bodrum’da bir miting düzenlenecek.

Ekolojik denge bozulur’
Balık çiftlikleriyle ilgili planın iptali için 27 Haziran’da Danıştay 6. Dairesi’ne başvuranKarahan, balık çiftlikleri nedeniyle Güllük Körfezi’nin felaketin eşiğine geldiğini söyledi.

Karahan, şöyle konuştu: “Balık çiftliklerinin kurulacağı yerler doğal ve kültürel sit alanlarının çok yakınında. Kıyı bandındaki bu güzellikler çiftlikler yüzünden tahrip olacak, turizm bitme noktasına gelecek. İmar planlarının bilimsel verilere dayanarak hazırlanması ve yörenin tüm yönleriyle iyi bir şekilde etüd edilmesi gerekirdi. Ancak bunların hiçbiri yapılmamış, bilimadamları ve çevrecilerin görüşleri kesinlikle alınmamıştır. Bu yüzden yürütmenin durdurulmasını ve yargılama neticesinde planın iptali için dava açtık.”

‘Turizmi bitirecekler’
Söz konusu bölgede 100’ün üzerinde, yaklaşık 100 bin yatak kapasiteli 4-5 yıldızlı turistik tesis bulunduğunu dile getiren Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği Sözcüsü Emir Bağ da plana tepki gösterdi. Bağ, “Beş yıldızlı turistik otellerin önüne çiftlikleri getirip yerleştirmek ve planlamaları da gizlice yapmak, bu hükümetin turizmi gözden çıkardığının göstergesidir” dedi.

Emir Bağ şunları söyledi: “Körfez’in ağız ve tam ortası balık çiftlikleri ile doldurulurken, turistin burada yüzmesi, su sporları yapması tamamen önlenmiş oluyor. Zaten son 10 yıl içerisinde Güllük’de mavi yolculuk tarihe karıştı, sırada bu kez de turizm var. Ege ve Akdeniz’den gelen yatlar körfeze giremediği gibi, çiftlikler nedeniyle cennet koylardan da yararlanamaz hale geldi.”

Plana göre nerelerde balık çiftliği olacak?
Davaya neden olan planlamaya göre, balık çiftliklerinin Şubat 2009’a kadar şu bölgelere taşınması kararlaştırıldı: Bodrum’da Salih ve İkiz adalarının kuzey batısı, Türkbükü Gökburun’un kuzeyi, Torba Demir Koyu’nun kuzeyi, Gündoğan Apostol adasının kuzeyi, Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Akbük İnceburun’un güneyi, Metelik adasının güneyi, Bayrak adasının kuzeyi, Akbük Koyu Panayır adasının güneyi, Milas’ta ise Kazıklı Limanı’nın kuzeyi, Teke Burnu’nun kuzey batısı, Akbük Vardal Kapı’nın güneyi ve Bayrak Adası açıkları....

Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 11:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?