16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Tavşanlar aç kaldı

Bodrum açıklarında bulunan Çelebi Adası’ndaki çok sayıda tavşanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre, vatandaşlar, bir süre önce Bodrum’un Bitez beldesi açıklarındaki Çelebi Adası’na 5 tavşan bıraktı. Adayı ziyaret eden turistlerin ve Bitez belediyesi yetkililerinin getirdikleri yiyeceklerle beslenen tavşanlar hızla çoğaldı.

Turistlerin ve belediye ekiplerinin getirdiği yiyeceklerin, adadaki yüzlerce tavşana yetmediğini bildiren hayvan severler, adadan kurtulamayan tavşanların, açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aç kalan tavşanların, adadaki bitkiler ve ağaç köklerini kemirdiğini kaydeden vatandaşlar, önlem alınmazsa tavşanların toplu halde ölebileceğini kaydetti.

Adada doğal su kaynağı da bulunmadığını ifade eden hayvan severler, yetkililerden yardım istedi.



Büyük sıkıntı yaşanıyor



Bitez Belediye Başkanı Halil İbrahim Filis de Çelebi adasındaki yüzlerce tavşanın açlık riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Adadaki tavşanlar hayvan severlere dağıtılmalı" dedi.

Halil İbrahim Filis, yaptığı açıklamada, vatandaşların bundan yaklaşık 1.5 yıl önce Bitez açıklarındaki Çelebi adasına bıraktığı 5 tavşanın zamanla ürediğini kaydetti.

Adadaki tavşanları belediyenin zabıta ekipleri ve günü birlik teknelerden atılan yiyeceklerle beslendiğini anlatan Filis, şöyle konuştu:

"İlk başlarda tavşanlara götürdüğümüz yiyecekler yetiyordu. Ancak geçen zamanda sayıları yüzlerce oldu. Götürdüğümüz yiyecekler yetmemeye başladı. Şu anda belediye ekipleri haftada 3-4 kez adaya yiyecek ve su bırakıyor. Ancak biz 100 tavşana yiyecek götürüyorsak hayvanların sayısı 3 ay sonra 300 oluyor. Büyük sıkıntı yaşanıyor. Buradaki tavşanlar hayvan severlere verilmeli."

Tavşanların sayısının artmasıyla adada doğal hayatın da zarar gördüğünü vurgulayan Filis, "Ada daha önce yemyeşildi. Tavşanların sayısı arttıktan sonra doğal yaşam da zarar görmeye başladı. Tavşanlar adada bulunan ağaçların diplerini kemirerek kuruttular. Oradaki ağaçlar kışın aldıkları suyla yazı geçirebiliyordu, kuraklığa dayanabiliyordu. Tavşanlar kemirdikçe ağaçlar kurudu" diye konuştu.

Öte yandan, Bitez Belediyesi Zabıta Ekipleri Çelebi Adası’na giderek tavşanların durumu hakkında inceleme yaptı.

AA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 10:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?