22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Tedavisi bitti, şimdi özgür

Bir süre önce Antalya'nın Kaş ilçesi sahilinde, boğazındaki bir olta ile yaralı bulunan Caretta Caretta cinsi yaralı deniz Kaplumbağası, Dalyan İztuzu sahillerindeki “Caretta Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi”nde tedavisi yapıldıktan sonra, İztuzu sahilinden denize bırakıldı. Aynı anda yumurtadan erken çıkan üç Caretta Caretta yavrusu da koruma altındaki süresini tamamlayarak denize bırakıldı.


28 Haziran 2008 tarihinde, Antalya'nın Kaş ilçesi sahilinde ağzında oltasıyla yaralı olarak bulunduktan sonra, İztuzu sahilindeki Caretta Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilerek tedavi edilen yaralı caretta careta sağlığına kavuştu. Tedavi süreci tamamlanan yarlı caretta caretta düzenlenen törenle ait olduğu yere bırakıldı. Tedavisi tamamlanan caretta carettanın ender rastlanan türden bir erkek deniz kaplumbağası olduğu bildirildi.

Özel Çevre Koruma Kurumu, yerel yönetimler ve üniversitelerle işbirliği içinde yürütülen, deniz kaplumbağalarının korunması, bakımı ve rehabilitasyonu projesini yürüten, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Yakup Kaska, yaptığı açıklamada, “Bu proje çerçevesinde, hem kumsaldaki deniz kaplumbağalarını koruyoruz. Hem de yaralı kaplumbağaların tedavilerini yapıyoruz. 12 gün önce Kaş bölgesinden bize, yaralı kaplumbağanın olduğu ihbarı geldi. Kaplumbağa geldiğinde, ağzına olta saplanan yaralı kaplumbağanın ağzından misina arkmış haldeydi. Biz yapmış olduğumuz müdahale ile, bu oltayı çıkardık. Antibiyotik tedavisini tamamladık. Ve bu erkek bir bireydi. Erkek birey de bizim için çok değerli. Çünkü küresel ısınmanın olduğu bir dönemde, deniz kaplumbağalarının cinsiyetleri sıcaklığa göre değişiyor. Ve bu erkek birey, nerdeyse milyonda bir yavrunun üretmiş olduğu bir erkek büyüklüğünde” ifadelerine yer verdi.


Doç. Dr. Kaska, kaplumbağanın boğazından çıkarılan oltanın, Türkiye'de kullanılan bir olta olmadığına da işaret ederek, bu oltanın Yunanlı balıkçılarca atılan bir olta olabileceğine dikkat çekti..


Bu arada, İztuzu sahillerinde bu sezon Caretta Carettaların ilk yavruları da yumurtalarından çıkarak, denize ulaşmaya başladı. Yaralı kaplumbağanın denize bırakıldığı gün, denize ulaşmakta geciken 3 Caretta Caretta yavrusu da, tedavisi yapılan erkek deniz kaplumbağası ile aynı anda, denize bırakıldı.
Uzmanlar, Dünya denizlerinde 8 tür deniz kaplumbağasının bulunduğunu,bunlardan Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası ile, Nil Kaplumbağası da denilen (Chelonia mydas),yani Yeşil Kaplumbağanın, ülkemiz sahillerinde yaşamını sürdürdüğünü belirtiyorlar.


Uluslar arası Doğal Hayatı Koruma Birliği (İUCN) tarafından yayınlanan kırmızı listede, Akdeniz ve Ege sahillerinde yuva yaparak yaşamını sürdüren bu iki cins kaplumbağa, nesli tükenme tehlikesi gösteren hayvanlar arasında gösteriyor.
Ülkemiz de, Akdeniz Eylem Planı çerçevesinde,”Barselona Sözleşmesi” ve “Berne Sözleşmesi”ne imza koyan 19 ülkeden birisi olduğundan, deniz kaplumbağalarının korunması konusunda yasal yükümlülüğü bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 17:53:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?