22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Teknoloji balıkçılığı vurdu

Gelişen teknoloji, balıkçılığı da olumsuz etkiledi. GPS, radar gibi cihazlarla donanımlı balık avcılığı, küçük balıkçıların rekabet şansını düşürüyor. 

Hayatımıza her anlamda büyük kolaylıklar getiren teknolojik gelişmelerin olumsuz olarak etkilediği kesim de yok değil. Teknolojiye boyun eğmek üzere olan mesleklerden biri de balıkçılık. GPS, radar, safalaft gibi cihazların yardımıyla profesyonel anlamda yapılan balık avcılığı, klasik yöntemlerle geçimlerini sağlamaya çalışan balıkçıların rekabet şansını önemli ölçüde sekteye uğrattı. 

Güllük'ün en eski balıkçılarından biri olan 55 yaşındaki Hasan Billor da teknolojik gelişmelerin mağdurlarından. 2007 yılında Güllük Körfezi'nde görülen toplu balık ölümlerinin etkilerinin hala geçmediğini belirten usta balıkçı Hasan Billor, denizin balık ve doğal dengeye tekrar dönebilmesi için en az bir yıl daha beklenmesi gerektiğini söyledi. 

Körfez'in eski adı Mandalya'ya 1985 yılında ilk balık üretim havuzunu kendisinin kurduğunu belirten Billor, bölgedeki gelişmelerden sonra balığın denizde iyiden iyiye azaldığını, bununla birlikte teknolojik gelişmelerden yoksun olmanın da etkisiyle yeterli kazanç elde edemediklerini anlattı. 

Billor, yaptığı açıklamada, "Büyük balık üreticilerinin yanında devlet, küçük balıkçıya da destek vermeli. GPS, radar, safalaft gibi cihazlar lazım. Eskisi gibi balık her yerde olmuyor. Bu da bizim geçimimize önemli darbe vuruyor, rekabet şansımızı azaltıyor" dedi. Ekmeği denizden çıkardıklarını belirten Billor, şöyle konuştu: "Son değişiklikle neredeyse gemilere kesilen boyutta cezalar bizim 3 metre uzunluğundaki teknelerimize kesilmeye başladı. Mesleğimizin en zor tarafı hava muhalefeti gibi
nedenlerden balık tutamadığımız zaman borçlarımızı ödeyemememiz." 

BORÇLARIMIZ ERTELENSİN 

2007 yılında Güllük ve Kıyıkışlacık'ı etkileyen 2 milyon 700 bin balığın toplu ölümü Güllüklü 300 balıkçıyı ve balıkçılıktan geçimlerini sürdüren bin kişiyi olumsuz etkiledi. Kredilerle ihtiyaçlarını karşılayan balıkçılar toplu ölümlerin süregelen etkileri nedeniyle zor günler geçiriyor. Güllüklü bir balıkçı, toplu balık ölümlerinden etkilendiklerini belirterek "Bu süreçte daha önce Tarım Kredi Kooperatifi'nden aldığımız kredilerin bir süre ertelenmesini istiyoruz. Birçok arkadaşımız krediyle mesleğini sürdürüyor. Yetkililerden ricamız, bize bu imkanın sağlanması. Aksi halde birçok arkadaşımız mesleği bırakmak durumunda kalacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 12:57:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?