22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

TEMA'dan 'kuraklık ve yokluk' uyarısı

TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, gıda güvenliğinin tehlikeye girmesinin toprağa ve suya hor bakmanın sonucu olduğunu söyledi. 

TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, kuraklık ve yoklukla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Tirli açıklamada "Toprak ve su yoksa; bugün pirinç, yarın buğday yok" dedi. Son günlerde gıdada gerçekleşen fiyat artışlarına dikkat çeken Okyay Tirli, "Gıda fiyatlarının artması sadece spekülatif stokçuluğa değil, özünde üretim yetersizliğine bağlıdır. Kuraklığın etkisiyle derinleşen tarımsal üretim yetersizliğinin kıtlığa dönüşmesi ve toplumun gıda güvenliğinin tehlikeye girmesi, toprağa ve suya hor bakmanın sonucudur. Ülkemiz ve dünyanın birçok bölgesinde kuraklık gerekçe gösterilerek gıda fiyatlarında olağanüstü artışlar yapılmaktadır. Bu durum dünya genelinde toplumsal barışı bozmakta ve aç kalan insanları gıda taşıyan gemilere saldıracak konuma getirmektedir. TEMA Vakfı, ülkemiz ve dünyanın bir çok ülkesinde ortaya çıkan gıda fiyatı artışının temelinde, "fiyatların yapay olarak yükselmesini amaçlayan spekülatif stokçuluğun" yanında, kuraklığın etkisiyle derinleşen 'tarımsal üretim yetersizliğinin' yattığına inanmaktadır" dedi. 

Sorunun uzun vadede çözümü için su kaynaklarının ve toprağın korunması gerektiğini kaydeden Okyay Tirli, "Üretimin temeli olan toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirmesi ve doğru yönetilmesi gerekmektedir. Ancak öncelikle devleti yöneten hükümetler yaşananları ciddiye almalı, rasyonel çözümler oluşturmalı, sorumluluk ve yükümlülüklerinin farkına varmalıdır. Ancak, son dönemde yaşanan 2/B, Maden ve Mera yasaları, orman alanlarının turizme açılmak istenmesi sorunu çözmeyecektir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 10:01:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?