22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

TİGEM'den Sudan'a buğday yardımı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Üretme Çiftliği’nde Sudan'a yardım amacıyla üretilen 900 ton Ziyabey-78 çeşidi tohumluk buğdayın sevkıyatına başlandı. Buğdayların çuvallama işlemlerine üç ay önce başlanıldığı, çuvallama işlemlerinin sevkıyatın bitinceye kadar devam edeceği bildirildi. 

Sudan'a yardım amacıyla gönderilecek 900 ton buğdayın hazırlanması için çalışmaların devam ettiğini açıklayan TİGEM Dalaman Üretme Çiftliği Müdürü Şükrü Beyazkaya, geçen yıl bu ülkeye bin 300 ton tohumluk gönderdiklerini belirterek, "Bu yıl da 900 ton gönderme çalışmalarını başladık. Tohumluk buğdayların selektörleme işlemlerinin bazıları devam ederken, şu ana kadar 400 ton yani 10 bin çuval tohumluk buğday hazır durumda. Hem çuvallama hem de kamyonlara yükleme yapıp, Mersin Limanı’na göndermeye başladık. Sudan'dan gelen teknik elemanlara geçen yıl eğitim vermiştik. Benzer çalışmaların bu yıl da gerçekleştirileceğini düşünüyorum fakat henüz bu konuyla ilgili bir program gelmedi" dedi. 

TİGEM'DE VERİMLİLİK ÜST DÜZEYDE 

Dalaman Üretme Çiftliği'nin çok verimli tarım topraklara sahip olduğunu değinen Şükrü Beyazkaya, "Örneğin bu yıl ülkemizdeki diğer üretim merkezlerinde dekar başına 200 kilo olan buğday üretimi, Dalaman'da dekar başına 700 kiloya yaklaştı. 

Bu rakam Türkiye ortalamasının çok üstünde. Bu yıl 7 bin 300 dekarlık alanımızda 5 bin ton dolayında bir rekolte bekliyoruz. Ürettiğimiz buğdayı koyacak yer bulamıyoruz. Çalışmalarımız nedeniyle birçok ülke bizi model alıyor. Bu ülkelerden birisi de Sudan. Bu ülkede geçen yıllarda TİGEM modelinde kurulan üretim çiftliğinde başarılı sonuçlar elde edilmeye ve üretime başlandı. Bu çalışmalar kapsamında geçen yıl Sudan'dan gelen tarım alanındaki üst düzey yöneticiler ve teknik elemanlar yaklaşık bir ay sürecince eğitim görüp, ülkelerinde uygulama yaptıkları ve başarılı oldukları yetkililer tarafından bildirildi" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 16:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?