4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Tınaz Köyü tarih oldu

TINAZ KÖYÜ TARİH OLDU

Kafaca beldesine bağlı Tınaz köyü eşine ender rastlanan bir kaderi yaşadı.

Tınaz köyü 20 yıl içinde 2 defa istimlak edilerek taşındıktan sonra köy halkı en sonunda tamamen Muğla merkez, civar ilçe ve beldelere dağılarak köy haritadan silindi. Tınaz köylüleri eski köylerini sadece anılarında yaşatabiliyorlar.

Kafaca beldesine yaklaşık 10 km uzaklıkta olan Tınaz köyünün ilk yerleşim yeri Yatağan Termik Santralinin kömür ihtiyacını karşılayacak alan içinde kalınca ilk olarak 1978 yılında istimlak edildi. İstimlak çalışmalarının ardından köy ilk yerleşim yerinden yaklaşık 4 km uzaklığa bir vadinin içine taşındı. Köy halkı eski köylerini ve anılarını geride bırakarak 20 yıl sonra benzer akibetle karşılaşacaklarını bilmeden yeni yerleşim bölgelerine adapte olmaya çalışarak yaşamaya başladılar. Tınaz köylüleri tam yeni yerleşim birimine alışmışken, bu kez yeni köyleri Tınaz-Bağyaka İstihsal sahası içinde kalınca yine aynı acı olayla karşılaştılar. Tınaz köyü taşındığı yerinde ikinci kez 2002 yılında istimlak edilmeye başlandı. Köylüler yeni bölgelerine alışmışken tekrar taşınma telaşına düştüler. İstimlak çalışmalarının tamamlanmasının ardından kömür havzasındaki çalışmalar başlayınca Tınaz köylüleri ikinci kez anılarını, arazilerini ve evlerini geride bırakarak tekrar yollara düştüler. Fakat köylüler bu kez yeni yerleşim birimine değil, Muğla Merkez, Yatağan ve civar beldelere dağıldılar ve Tınaz köyü coğrafyadan tamamen silindi ve anılarda kaldı.

KARAKUYU DA AYNI AKİBETİ YAŞADI

Benzer akibeti yaşayan bir başka köy ise Karakuyu köyü oldu. Aynı havza içinde kalan Karakuyu köyü halkı da doğup büyüdükleri köylerinden ayrılmak zorunda kaldılar. Karakuyu köyü istimlak çalışmalarının tamamlanmasının ardından 1987 yılında Yeni Karakuyu adıyla Muğla-Yatağan karayolu üzerine taşınmak zorunda kaldı. Karakuyu’nin ilk kurulduğu alanda ise şimdi dev iş makinelerinin çalıştığı çok büyük kazı alanları ve hafriyattan oluşan dağlar yer alıyor.

TINAZ KÖYÜ TARİH OLDU
TINAZ KÖYÜ TARİH OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2010 Salı 12:37:02
Güncelleme :20 Nisan 2010 Salı 14:12:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?