4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Turhan Selçuk Milas’ta yaşayacak

KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK

Türk mizahının önde gelen isimlerinden olan, Türkiye’de mizaha yön veren duayen karikatürist olarak kabul edilen ve mart ayı içinde hayata gözlerini yuman Turhan Selçuk anısına Muğla’nın Milas ilçesinde yaptırılan “Karikatürlü Ev” ve “Turhan Selçuk Parkı”nın açılışı yapıldı.

1922’de Milas’ta doğan Karikatürist Turhan Selçuk anısına Milas Belediyesi tarafından yaptırılan “Karikatürlü Ev” ve “Turhan Selçuk Parkı”nın açılışı gerçekleştirildi.

Milas Belediyesince hazırlanan program gereğince Turhan Selçuk Karikatürlü Evi’nde açılış öncesi öğrencilere Cumhuriyet Gazetesi Karikatüristi Kamil Masaracı tarafından karikatür kurusu verildi.

Hacı Ali Ağa Konağı’nda yapılan “Karikatürlü Ev”in açılış töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Karikatür evinin açılışı için düzenlenen törene, Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Cumhuriyet Gazetesi yönetiminden Ertin Akgüç, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Hakan Derman, CHP Muğla İl Başkanı Süleyman Uslu, Milas Sanatçılar Derneği Başkanı Mehmet Nergiz ve davetliler katıldı.

İlk konuşmayı Cumhuriyet Gazetesi Karikatüristi Kamil Masaracı yaptı. Masaracı, konuşmasında: “Bu yolculuğumuz Milas’tan başladı, 17 kişiyle başladık. Buradan Türk karikatürüne, Türk karikatüründen Dünya karikatürüne gidiyoruz. Çok umut verici bir durum var. Ben Milas’ta bu kadar çok gizli yetenek ve karikatürcü olduğuna tanık oldum.” dedi.

TURHAN SELÇUK ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat: “Çok mutlu ve gururlu bir tabloyu birlikte paylaşıyoruz. Hem Milas’ın tanıtımına hem karikatür sanatına hem de hemşehrimiz Turhan Selçuk’un yaşamasına, ölümsüzleşmesine önemli bir katkıda bulunuyoruz. Bu çalışmada emeği geçen tüm dostlarıma teşekkür ediyorum…

23 Nisan’da buranın açılması Turhan Selçuk’un fikriydi ama bugün aramızda değil. Keşke planlarımızı daha erken yapabilseydik, onun sağlığında başarabilseydik. Onun burada ölümsüzleşeceğine inanıyorum.

İçerideki bütün karikatürler sağlığında kendisi tarafından bize bağışlanmıştır. Sadece karikatürlerini değil özel eşyalarını da bağışladı. Bu açıdan bu mekan bir müzedir, bir sergidir. Gençlerimize hizmet verecek karikatür kursu alanıdır.

Hacı Ali Ağa Konağımız birinci katı Turhan Selçuk adına Karikatürlü Ev olarak düzenlenmiştir. Bu çalışmaya katkı sağlayan Akarca ailesine de duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, ise şunları söyledi: “Bir kentteki kültürel sanatsal faaliyetler o kente derinlik kazandırır. Bir kentte ne kadar fazla, ne kadar yoğun kültür sanat faaliyeti varsa o kenttin değeri o kadar vardır diyebiliriz. Buranın Turhan Selçuk anısına Karikatürlü Ev olarak düzenlenmesi güzel bir hareket olmuştur. Çocuklarımızın bir saatlik bir çalışmayla bile yeteneklerini sergilediler. Burası çocuklarımızın hem riskli bölge dediğimiz alanlardan uzak durmalarını sağlayacak hem de güzel bir sanatla tanışmalarına vesile olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

Açılış töreninde karikatür kursuna katılan çocuklara katılım belgesi verilirken emeği geçenlere de plaket verildi. Sonrasında Kaymakam Atçı, Başkan Tokat, CHP Muğla İl Başkanı Süleyman Uslu ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kısa süreli belediye başkanı olan öğrenci Hasan Ali Yıldırım tarafından açılış kurdelesi kesilerek Karikatürlü Ev’in açılışı yapıldı ve misafirler evi gezdi.

TURHAN SELÇUK PARKININ AÇILIŞI

Karikatürlü Ev’in açılışının ardından Hacıapti Mahallesi’nde eski itfaiye binası alanında yer alan Turhan Selçuk Parkı’nın açılışı yapıldı.

Buradaki açılış öncesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Kaymakam M. Bahattin Atçı’nın makamına oturan Merkez İlköğretim Okulu öğrencisi 8-E sınıfı öğrencisi Dilek Kızıltaş, Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın makamına oturan Fatih İlköğretim Okulu öğrencisi Hasan Ali Yıldırım ve Hacıapti Mahalle Muhtarı Osman Çimen birer konuşma yaptı.

Sonrasında konuşan Başkan Tokat şunları söyledi: “Burayı açarken birden fazla amacı gerçekleştiriyoruz. Birinci amaç 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlanması ve anlamlandırılmasıdır. İkinci amaç Turhan Selçuk’un yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Üçüncü amaç ise Hacıapti Mahallesi’ne önemli bir alan kazandırıyor ve onların daha iyi yaşaması için bir olanak sağlıyoruz.”

CHP Muğla İl Başkanı Süleyman Uslu da bir konuşma yaparak “Yarınlarımızda el ele kol kola olacağımızdan eminiz. Yarınlarda sizlerde daha fazla beraber olacağız.” dedi.

Uslu’nun konuşmasının ardın mikrofona gelen Kaymakam Atçı ise Hacıapti Mahallesi’ne güzel bir alan kavuşturulduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Turhan Selçuk Parkı’nın açılış kurdelesi kesilerek vatandaşlarını hizmetine sunuldu.

ENGELLİLER İÇİN SPOR ALETLERİ BULUNUYOR

Hacıapti Mahallesi Kışla Caddesi Üzerindeki bin 780 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen parkta; 30 metrekarelik kafeterya binası, 145 metrekarelik zemini kauçuk içerisinde engelli salıncağı bulunan çocuk oyun alanı, 140 metrekarelik zemini kauçuk spor alanı içerisinde 2’si engelliler olmak toplam 12 spor aleti, 30 metrekarelik kademeli süs havuzu ile 20 çeşit bitkinin bulunduğu geniş bir yeşil alan mevcut.

Otomatik sulama sistemine de sahip olan parkta, ışıklı ağaçlar ve ışıklı döşeme taşları da bulunuyor.

KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK
KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK
KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK
KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK
KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK
KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK
KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK
KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK MİLAS’TA YAŞACAK
İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2010 Cumartesi 13:37:05
Güncelleme :24 Nisan 2010 Cumartesi 13:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?