22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Turist sayısı yüzde 16 arttı

Fethiye’ye gelen turist sayısındaki rakamsal artıştan memnun olan otelciler, Avrupa’da baş gösteren ekonomik sıkıntı ve iflas tur şirketlerinden dolayı 2009’dan endişe ediyorlar. 2008 yaz sezonunun birinci devresinin geride kaldığı Temmuz ayı itibariyle geçen yıla oranla yüzde 16’lık bir rakamsal artış sağlayan turizmciler, bu artışın işletmelerin gelir bütçesine olumlu yansımadığını iddia etti.

2008 turizm sezonu değerlendiren Fethiye Otelciler Birliği(FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, turizmciler için 2009 yılının endişe verici olduğunu söyledi. Dünyada yaşanan ekonomik daralmanın tatile gelme amacındaki insanları da etkilediğini savunan Torunoğulları, bu gelişmenin de turizmcilere olumsuz yandığını ifade etti. 2008 yaz sezonunun birinci devresinin 2007 yılına oranla yüzde 16’lık bir artış olduğunu belirten Torunoğulları, “Özellikle İngiltere’den bir artış söz konusu. Tüm Türkiye’de özellikle Antalya’da da Ruslarda buna benzer bir artış olduğunu biliyoruz. Bizim destinasyonumuz özellikle batı Avrupa olduğu için İngiltere, Hollanda, Almanya ve Belçika’da bunun önemi ön plana çıkmakta. Dolayısıyla batı Avrupa’da son dönemde yaşanan ekonomik krizin birtakım yansımaları var. Bunun yansımalarından dolayı da müşterilerin harcama kapasitelerinde bir düşüş olduğu da görülüyor. Özellikle konaklama sektörünün mevcut bugünkü kurlardan sonra bir artı değer yaratması çok zor. İş yapıyoruz, belli bir doluluk oranımız var, bu doluluklar özellikle eylül 15’e kadar, yani sezonun ikinci yarısına kadar nitelikli işletmelerde devam edecek. Fakat, bu doluluk oranına rağmen kar oranımız yok denecek kadar az. Bununda ana nedeni konaklama sektöründe döviz kurları üzerinden yapılan faturalamadan kaynaklanıyor. İnşallah ilerleyen dönemlerde bir toparlanma olur. Fakat, biz gerçekten konaklama sektörü olarak bu anlamda mağduruz. Geçen yıllara oranla turist sayısı sevindirici ama kar oranımız çok düştü” dedi.

2008’de yaşanan rakamsal artışın 2009’da biraz azalabileceğini söyleyen Torunoğulları, buna neden olarak da sürekli artan petrol fiyatlarını ve Avrupa’daki ekonomik sıkıntıları gösterdi. Torunoğulları, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son dönemlerde artan petrol fiyatlarının 2009 sezonuna nasıl yansıyacağıyla ilgili de birtakım tereddütlerimiz ve sıkıntılarımız var. 2009 için biz bu kaygıyı yaşıyoruz. Petrol fiyatlarıyla birlikte tur fiyatları biraz daha artacak. Zaten bazı Avrupa ülkelerinde İngiltere, Almanya ve Hollanda’da birtakım ekonomik sıkıntılar var. Bu da turizme direkt olarak yansıyacak kanısındayız.” diyen Başkan Torunoğulları, “Bunları bütün olarak algıladığımızda insanlar eğer tatile geliyorlarsa, ya daha düşük bir bütçeyle tatil yapmayı öngörecekler yada birden fazla tatile gidiyorlarsa bunun sayısını düşürecekler. Zaten biz bunun olumsuz yansımalarını 2009 yılını baz alarak değerlendirdiğimizde görebiliyoruz. İnşallah gerek dış ülkelerdeki sorunlar, gerekse bizim kendi ülkemizdeki birtakım sorunlar çözülür ve 2009 yılı turizmciler için endişe verici olmaz”

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 17:08:24
Güncelleme :27 Temmuz 2008 Pazar 17:48:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?