6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Turizmciler pay istiyor

Muğla İl Genel Meclisi toplantısında turizmciler, turizme pay ayrılmasını istedi. 

Başkan Çağrı Alper başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi toplantısında, Muğla'nın bir bütün olarak markalaşması yönünde turizm fuarlarında tanıtım konseptinin oluşturulması görüşüldü. Bodrum Otelciler Birliği (BODER), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Güney Ege Turistik İşletmeciler Birliği (GETOB) temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Turizm Gençlik Spor Komisyonu Başkanı Ceyhan Eroğlu, cumhuriyet tarihinde ilk kez turizmin meclis gündemine geldiğini söyledi. Turizmin ülke ekonomisi için önemini anlatan Eroğlu, "Kuş gribi ve benzeri sorunlar nedeniyle 2006 turizminde ciro kaybına uğradık. İngiltere Fuarı'nda da 2007'nin iyi olmayacağını gördük. Muğla'nın bir bütün olarak markalaşmasına ve ortak tanıtımına meclis olarak sahip çıkmalıyız" dedi. 

İl Kültür Turizm Müdürü Erdem Uyanık, tanıtımın profesyonellere teslim edilmesi gerektiğini belirtirken, TÜRSAB Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Nesih Demir ise, "2006 yılını turizmin yeniden yapılanması için bir şans olarak görüyorduk. Maalesef 1991 krizinin ardından en büyük krizi turizmde yaşadık. Tanıtımda yeni bir konsept belirlememiz gerekiyor. Turistin yüzde 35'i eş-dost etkisi, yüzde 25'i acentelerin etkisi, yüzde 9'u tur operatörlerinin etkisi, yüzde 8'i medyanın etkisi ve ancak yüzde 4'ü fuarların etkisiyle geliyor. Tanıtım için ciddi üst bir isimle yeniden yapılanıp, bulacağımız kaynağı doğru yerde harcamalıyız. Şu ana kadar katıldığımız 3 fuarda pozitif bir durumla karşılaşmadık. Türkiye'nin en büyük sorunu imaj sorunu. Kuş gribi çok etkili olmadı. İnsanlar ülkelerine mutlu ayrılmıyorlar. Bir gelen bir daha gelmiyor. Bir kamuoyu çalışmasına girmemiz gerekiyor. OECD ülkelerinde ciddi çalışma yapmalıyız. O ülkelerin sivil toplum örgütleri ve medyasıyla ilişki kurmamız gerekiyor. Fuarlarda boşa gün harcamayalım. Bu toplantının Muğla turizmi için bir milat, burada ayrılacak kaynağın bölgemize gelen turist sayısında ve gelirinde etkili artışlar için katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

Muğla ve Marmaris turizminin sorunlarını anlatan GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz da, "Doluluk, otel fiyatı, çalışan kalifiye personel sayısı istediğimiz boyutta değil. Turizm alanı hala geçici iş olarak görülüyor. Uçak ve koltuk sayıları her geçen yıl azalıyor. Tesislerimiz 8 yaşın üzerinde ve yenilenmesi gerekiyor. Rakiplerimize göre en önemli avantajlarımızdan birisi olan konukseverliğimizden uzaklaşarak turistleri bir ticari meta olarak görmeye başladığımızdan bu yana turistlerin memnuniyetsizliği artıyor. Muğla'nın ürün yelpazesi, kampinginden 5 yıldızlı oteline varıncaya değin çok zengin. Bunu daha etkin bir şekilde değerlendirebiliriz. Muğla'ya gelen turistin sadıklığı var, aynı turist Muğla'ya defalarca geliyor. Tercih edilme şansımız var. Ölüyü diriltmek yerine hastayı iyileştirmek için çalışmalıyız" açıklamasında bulundu. 

Şansın iyi kullanılması halinde Muğla'nın her sene sadece İngiltere'den 4 milyon turist çekebileceğini belirten Açıkgöz, "Tanıtım için yerinde tanıtımı gerçekleştirmek zorundayız. GETOB olarak bu doğrultuda çalışmalarımız var. Profesyonelce tanıtım yapmalıyız. Politik lobicilik turizmde de büyük önem taşıyor. Siz güçlü olursanız, sizin hakkınızda kimse kötü düşünemez. BBC'de Yunanistan turizmi hakkında en küçük olumsuz haber göremezsiniz. Çünkü BBC'nin en büyük gelirlerinden birisi Yunanistan turizminden geliyor. Yurt dışında düzenlenen fuarların tanıtımda çok etkili olduğunu düşünmüyorum. Bu fuarlara birinci gün kravatla gidiliyor, ikinci gün dağlıyor, üçüncü gün kim nerden alışveriş yapacağını düşünmeye başlıyor. Fuarları da profesyonelce kullanmalıyız" şeklinde konuştu.
Daha sonra İl Genel Meclisi üyeleri birer konuşma yaptı. CHP Grubu adına konuşan Oğuz Kutsi Akhan, meclisin tanıtıma sahip çıkmasını savunduklarını belirterek, "Tanıtım profesyonellerce yapılmalı. Bir takım kişilerin bir takım yerlerde bilgi ve görgülerini arttıracak gezilere para harcamamalıyız" dedi. 

DYP Grubu adına konuşan Halil İbrahim Özbek, "Tanıtıma ne kadar destek verebiliriz? En doğrusu bunu turizmcilerin kendisi yapmalılar" derken, AK Parti üyeleri ise, tanıtıma kaynak ayrılmasını savundu. 

Konuşmaların ardından, konuyla ilgili olarak bir komisyon oluşturulmasına karar verildi.
iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2006 Cumartesi 13:37:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?