4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Türk firmadan önemli buluş

TÜRK FİRMADAN ALEVLERİ ÖNLEYEN BULUŞ

Her yıl yaz sezonunda binlerce hektar ormanlık alanın yanmasına neden olan orman yangınları ile mücadele çerçevesinde, bir Türk firması yeni bir buluş gerçekleştirdi.

'Wet Water' adı verilen sistemin denemesi Muğla'da gerçekleştirildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin denetiminde geniş bir alanda iki ayrı alana çam dalları bırakıldı. Kesilip ateşe verilen ağaçların ortasına arazözlerdeki kimyasal karışımlı su püskürtüldü. Ortadan şerit halinde püskürtülen kimyasal karışım, alevlerin ilerlemesini durdurdu. İkinci denemede hortumlarla püskürtülen karışım yine alevleri kısa sürede söndürmeyi başardı.

MGA Yüksek Kimya Teknolojileri Şirketi'nin yeni buluşunun denendiği tatbikata İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yardım merkezi'nden Doç. Dr. Levent Trabzon ve Öğretim Üyesi Dr. Hikmet İstanbul ile İTÜ KOSGEB Müdürü Dr. M. Emin Yıldız da katıldı.

MGA Ar-GE Müdürü Muhammet Gençer tarafından geliştirilen ürünün tanıtımı sonrası açıklama yapan MAG Yüksek Kimya Teknolojileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ceylan, "Dünya çapında yeri bir buluşa imza attık. Orman yangınlarda orman yangını devam ederken, buluşumuz yangının ilerlediği alana spreyle verildiği takdirde yangın ilerleyemiyor kendiliğinden sönüyor. Bu yeni buluşla Türkiye ve dünyaya çok büyük bir hizmet yapılmış olacak. Muğla'da ilk defa bu buluşumuzu uygulamalı olarak göstereceğiz.

Bu uygulamamızı burada bir nevi bilim insanlarının da katılımı ile raporlamış olacağız. Üç aşamalı bir uygulama yapacağız. Birisi çıkan orman yangınının uygulama ile kendiliğinden nasıl durdurulduğu, ikinci uygulamada orman yangının doğrudan söndürülmesinin sudan ve diğer ürünlerden ne kadar etkili olduğu, üçüncü safhada ise normal ve halen kullanılan ürünlerin ne kadar işe yaramadığı veyahut çok az işe yaradığı gösterilecek. Bizim uygulamamız, hem Türkiye ormanlarının ve çevresinin kurtuluşu için hem de

Türkiye'den sonra dünya için çok büyük bir buluş olarak insanların hizmetine girmiş olacak" dedi.

TÜRK FİRMADAN ALEVLERİ ÖNLEYEN BULUŞ
TÜRK FİRMADAN ALEVLERİ ÖNLEYEN BULUŞ
TÜRK FİRMADAN ALEVLERİ ÖNLEYEN BULUŞ
TÜRK FİRMADAN ALEVLERİ ÖNLEYEN BULUŞ
TÜRK FİRMADAN ALEVLERİ ÖNLEYEN BULUŞ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2010 Cumartesi 17:58:01
Güncelleme :26 Haziran 2010 Cumartesi 18:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?