4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Türkiye’nin ilk arıcılık müzesi açılıyor

TÜRKİYE’NİN İLK ARICILIK MÜZESİ AÇILIYOR

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Türkiye’de bir ilke imza atıyor. MAYBİR Türkiye’nin ilk Arıcılık Müzesi’ni 5 Ekim’de Muğla’da açıyor.

Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’da, ilk defa bal üretiminde kullanılan 100 yıllık malzemeler sergilenirken, şeffaf kovanlarda da bal üretimi canlı olarak izlenebilecek.

3 bin 900 üyeye sahip olan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’nin Arıcılık Müzesi kurulması için yıllardır projeler ürettiğini kaydeden MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, “Yıllar önce Sakartepe mevkiinde Arıcılık Müzesi açılması için girişimde bulunduk. O dönem bu müzenin açılması için gerekli koşullar sağlanmamıştı. Yıllar sonra istedik ki, bu müze kendimize ait binada yer alsın. Bu amaçla yeni garaj yanında açılan Atatürk Bulvarı kenarında arazi satın aldık. Bu alan üzerinde kendi binamızı inşa ettiriyoruz. Tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra Türkiye’nin ilk Arıcılık Müzesini 5 Ekim tarihinde törenle açacağız” dedi.

ARICILIĞIN TARİHİ SERGİLENECEK

Muğla’da arıcılığın tespit edilen tarihinin 1909 yıllarına dayandığını ifade eden Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Muğla’da arıcılığın tarihi çok eskilere dayanıyor. İlk bal üretimi Yörükler tarafından başlatılmış. Yaptığımız araştırmalara göre dünyaca ünlü çam balımızın tarihinin 1909’lu yıllara dayandığını tespit ettik. Arıcılık Müzesinde arıcılık tarihinde kullanılan tarihi kovanlar ve diğer arıcılık malzemeleri yer alacak. Tüketiciler müzeye geldiklerinde arıcılığın nasıl yapıldığını ve tarihçesini çok iyi öğrenecekler. Ayrıca yine şeffaf kovanlar yaptırıyoruz. Bu kovanlarda arıların bal yapma safhaları dakika dakika izlenebilecek. Yine müze içinde kum sanatı, mermer sanatı, doğal taş sanatı ve resim sanatı gibi altı dalda sanatçılarımızın arılar ve arıcılıkla ilgili yapmış oldukları eserler sergilenecek. Müzede yayınlanacak sinevizyon ile de tüketici doğru bal üretimi nasıl yapılır ve organik bal konusunda bilgilendirilecek. Müzede yurt içinden ve yurt dışından gelen ziyaretçilere çam balının üretim aşamaları ve tanıtımı yapılacak, Müzemiz yeni hizmet binamızın giriş katında yer alacak ve 232 metrekare alandan oluşacak. Ayrıca müzemiz için bal ürünlerinin tanıtımının yapılacağı ve tadılacağı bir köşe olacak” diye konuştu.

MÜZE TURİZME DE BÜYÜK HİZMET VERECEK

Muğla’nın turizm konusunda bir merkez olduğuna dikkat çeken Birlik Başkanı Şahin, şunları söyledi: “Müzemiz turizm konusunda da hizmet verecek. Yöremize gelen turistler bal üretiminde bir dünya markası olan Muğla’yı daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Turistlerin müzeye gelmesi ve müzenin önünde hazırlanacak parkta vakit geçirmelerini sağlayacağız. Ayrıca müzenin ön tarafında belediye tarafından yapılacak park için Muğla Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ediyoruz. 5 Ekim’de yapılacak açılış öncesi gerek bizim ekiplerimiz, gerekse belediye ekipleri hummalı bir şekilde çalışıyor”

TÜRKİYE’NİN İLK ARICILIK MÜZESİ AÇILIYOR
TÜRKİYE’NİN İLK ARICILIK MÜZESİ AÇILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2010 Cumartesi 11:32:00
Güncelleme :18 Eylül 2010 Cumartesi 14:17:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?