22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Uçkurutan tehlikesi

Dalaman ve Ortaca bölgesinde narenciye ağaçlarında sıkça rastlanmaya başlayan uçkurutan hastalığı ağaçları kurutmağa başladı.


Ağaçlara hava yoluyla bulaşan ve gövdesinde gelişen bir hastalık olan uçkurutan hastalığı genellikle ekim-mart ayları arasında bulaşıyor. En fazla bulaşma sonbaharda oluyor. Hastalık asıl zararı limon çeşitleri ve limon kanı olan diğer melezlere veriyor. Diğer Akdeniz ülkelerinde de yaygın olarak görülen hastalık, limonlarda yüzde 25’lere varan ürün azalışlarına neden olabiliyor.


Uçkurutan hastalığının genellikle ağaçlarda bulunan yaralardan girdiği için gereksiz yere ağaçta yara açılmaması gerektiğini belirten Dalaman İlçe Tarım Müdürü Ergün Akdeniz “Uçkurutan hastalığı bölgemizde çok sık görülen ve ağacın kurumasına neden olan bir hastalıktır. Hastalığın ilk belirtileri uç dallarda, yani yıllık sürgünlerde, yaprak sararması ve solması şeklinde kendini gösterir. Bu yapraklar, yaprak sapı dalda kalmak üzere dökülürler. Bu görünüm hastalık için en tipik belirtidir. Yaprağı dökülen sürgün önce sararır, sonra kahverengileşerek kurur. Kuruyan bu sürgünlerde de spor keseleri oluşur ve uçtaki taze sürgünler öldükçe su iletim boruları olan ksilem dokusundan aşağı doğru ilerleyerek çok yıllık kalın dallara kadar iner. Böylece köke kadar ulaşan hastalık tüm ağacı kurutur. Yeni kurumuş dalların enine kesitindeki turuncu-koyu kahverengi renklenme hastalığın en tipik belirtilerinden biridir” diye bilgi verdi.


Bölgedeki çiftçilere her türlü konuda gerekli eğitimleri verdiklerini belirten İlçe Tarım Müdürü Ergün Akdeniz “ Biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak bu gibi hastalıklarla ilgili korunma yolları ve hastalıkla mücadele konusunda defalarca toplantılar yaptık. Köylerde birebir eğitimler verdik. Çiftçilerimiz hastalıkla ilgili he türlü konuda bilgili olmalarına rağmen çiftçimizin ihmalkârlığından ve maliyetin yüksek olmasından dolayı bu hastalıklar ağaçlara bulaşıyor” dedi.
(AOK-MB-İK)

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 18:16:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?