15
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

'Vahşi Yaşam' sergisine çocuk ilgisi

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yapılacak olan, büyük bir doğa koruma kuruluşu WWF'nin yıllık kongresi kapsamında açılan "Vahşi Yaşam" isimli fotoğraf sergisi çocukların da ilgisini çekiyor. 

Dünyada 100'den fazla ülkede, 6 milyonu aşkın destekçisi ile büyük bir doğa koruma kuruluşu olan WWF'nin (World Wide Fund For Nature) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği yıllık kongresi bu Yıl WWF- Türkiye'nin ev sahipliğinde Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum'da yarın başlıyor. 

Kongre kapsamında 18 Mayıs tarihinde otelde açılan sergide vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent tarafından nesli tehlikede olan türlere ait 22 adet büyük boyutlu fotoğraf yer alıyor. Sergi, otelde konaklayan misafirlerin, otelin çocuk kulübünde eğlenerek günlerini geçiren çocuklarından da ilgi görüyor. 20 yıla yakın bir süredir fotoğraf çektiğini belirten Süha Derbent son 11 yıldır sadece vahşi yaşam fotoğrafları çektiğini belirterek, "Yeryüzünde 38 kedi türü var. Ben kendime sadece büyük kedi türlerini seçtim. Literatürde 7 tanesi büyük kedi diye geçer. Bunlardan aslan, leopar, çita, kaplan, puma ve kar leoparı olmak üzere 6'sını fotoğrafladım ve sergide yer alıyor. Sadece jaguar eksik. Onun da bu yıl sonunda Brezilya'da fotoğrafını çekmeyi düşünüyorum" dedi. 

Dünya'da 7 büyük kedi ile ilgili farklı fotoğrafçıların fotoğraflarının yer aldığı 15 kitap olduğunu, ancak 7 büyük kediyi çekip kitap yapan 7 fotoğrafçı olduğunu ifade eden Derbent, son jaguar fotoğrafı çektikten sonra kendisinin de kitap hazırlamayı düşündüğünü söyledi. Kedi türlerinin yanı sıra vahşi yaşamdan Afrika Fili, goril ve Kutup Ayısı'nın da fotoğraflarının yer aldığı sergideki fotoğrafların satışından elde edilecek gelirin WWF-Türkiye'nin doğa koruma çalışmalarına aktarılacağı kaydedildi.
Çekeceği yeni fotoğraflarlarda dahil olmak üzere geçtiğimiz yıl arşivindeki bütün fotoğrafları WWF- Türkiye'ye bağışladığını dile getiren Süha Derbent, "1 buçuk yıl önce yazışmalarla işe başlıyoruz. Yetkililerle görüşülüyor.Nelerle karşılaşacağımızı soran yazışmalar oluyor. Her şeyin beklediğimiz gibi olması açısından ve minimize edilmiş bir sürpriz oranı ile karşılaşalım diye çalışma yürütüyoruz. Çekim yapacağımız yere gittikten sonra karlık arazide siper kazılıyor. Sadece başım, ellerim ve fotoğraf makinem dışarıda oluyor. Tele objektif kullanarak fotoğrafımızı çekiyoruz. Bazen soğuk hava dalgası geliyor ve o zaman 1 saatten fazla çalışamıyoruz. 60'dan fazla ülkede foto çektim ama hayvan saldırısı ile karşılaşmadım. Güney Afrika'da hayvan davranışı eğitimi aldım" diye konuştu. 

Kongrenin 27 Mayıs 2008 tarihine kadar süreceği belirtilirken, serginin 30 Mayıs'da sona ereceği, sonrasında ise fotoğraflar konusunda gerekli bilgi ve başvuru için www. suhaderbent.com, http://suhaderbent.com> internet adresinden iletişim kurulabileceği kaydedildi. 

56 ülkedeki organizasyonların başkan ve genel müdürlerinin katılımı ile gerçekleşecek olan kongreye katılanlar "Küresel iklim değişikliği ve sonuçlarını konuşacak. WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, WWF'nin 56 ülkeden ulusal temsilcilerinin katılacağı toplantının "İklim değişikliği için beraber" diye bir sloganı olduğunu söyledi. 

Demirayak "İlkim değişikliği bu yüzyılın en büyük tehdidi. Kongrede bunun üzerine odaklı. Küresel iklim değişikliğine nasıl yavaşlatırız ve bize olacak etkilerini nasıl en aza indirgeriz üzerine kurulu bir çalışma olacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 17:59:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?