16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Vatandaş, Badem'i rahat bırakmıyor

Muğla'nın Gökova Körfezi'ni mesken edinen Akdeniz Foku Badem, yaz sezonu boyunca bir koyda, havuz içinde tutulmuş ve Eylül ayının son haftasında tekrar körfeze bırakılmıştı. Akdeniz Foku Badem, Muğla Milas İlçesine bağlı Ören Beldesi ile Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka arasındaki körfezde özgürlüğün tadını çıkarıyor.


5 Aralık 2006'da Didim'de açık bir kumsalda bakıma muhtaç olarak bulunan yavru Akdeniz foku Badem, Sualtı Araştırmaları Grubu (SAD-AFAG) tarafından İzmir Foça'da bulunan Fok Rehabilite Merkezi'nde Badem'i 5 ay boyunca tevdi etti. Foça Belediyesi, Lenie't Hart Zeehondencreche Hollanda Fok Hastanesi ve SAD-AFAG işbirliği ile fok bakımı konusunda gerekli eğitimi almış veterinerler, bir başhemşire ve bir deniz biyologundan oluşan ekiple yaklaşık 5 aydır titiz bir şekilde bakımdan geçirildi.Fok Badem'i bu sırada işadamı Mustafa Kaç sahiplendi ve Akdeniz fokunun bakımını üstlendi. Yavru Akdeniz Foku 28 Nisan 2007 Cumartesi Sualtı Araştırmaları Grubu tarafından işadamı Mustafa Koç'un helikopteri ile Muğla kıyılarına getirilerek doğal ortama alışması için denize bırakıldı. Fok Badem'in ileride tanınması için arka yüzgeçlerinden birisine küçük bir marka takıldı. Muğla'nın Datça ilçesi açıklarına bırakılan Akdeniz Foku, bademi ile ünlü Datça ilçesinin ismini aldı ve Badem ismi verildi.


Yavru Akdeniz Foku Badem, 2007 yılında Gökova Körfezi'ni mesken tutarken insanlarla oynamaya alıştı. Doğal ortama alışması amacıyla Muğla kıyılarına bırakılan Fok Badem, insanlarla sahillerde oynamaya başlaması üzerine Haziran 2008 ayında SAD AFAG ekibi tarafından insanlarla teması kesilmesi için Marmaris Karacasögüt açıklarındaki bir koyda havuz içine konuldu. Yaz sezonu boyunca havuzda tutulan Fok Badem, Eylül ayının son haftasında tekrar doğal ortama bırakıldı.


Tekrar özgürlüğüne kavuşan Akdeniz Foku Badem, Akyaka sahili ile Ören arasındaki Gökova Körfezinde tekneleri takip ederek yaşamını sürdürüyor. Fok Badem, bulduğu küçük balıkçı teknelerinde uyurken, sahillerde vatandaşlarla oynamayı hala sürdürüyor. Akyaka sahilinde denize giren yerli ve yabancı vatandaşlarla oyun oynayan Akdeniz Foku Badem, sahili bir uçtan bir uca sürekli gelip giderek, zaman zaman insanlarla oynayarak zamanını geçiriyor. Özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Akdeniz Foku Badem'in görüntü ve fotoğrafını çeken vatandaşlar Badem'in vücuduna dokunabilmek için tehlikeyi bile göze alıyorlar.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 12:08:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?