22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Yabancıların bürokrasi şikayeti

Muğla Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muammer Tuna, Muğla’ya yerleşen yabancıların toplumsal entegrasyon sorunlarını ele alan bir proje hazırladı ve 2006 Nisan ayında TÜBİTAK’a sundu. “Güney Ege Yöresine Yerleşen Yabancıların Toplumsal Entegrasyon Sorunlarının İncelenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından 2006 Eylül ayında kabul edildi. 13 kişinin görev aldığı 60 bin YTL’ye mal olan proje 2008 Eylül ayında tamamlandı. Proje kapsamında Bodrum, Fethiye ve Marmaris ilçelerinde 509 yabancı uyruklu vatandaş ile yüz yüze görüşülerek anket soruları yöneltildi.


“Proje Eylül 2006 ayında başladı, 2008 Eylül ayının başında tamamlandı. Bu bir TÜBİTAK projesi. Buradaki amaç, son zamanlarda Muğla ve Türkiye’ye yoğun bir şekilde başlayan yabancı göçün yaratacağı muhtemel toplumsal entegrasyon sorunları ele almak ve devletin de oluşturacağı politikaları belirlemek. Önceki Literatürde ‘Emekli Göçü’ yada yaşlı göçü olarak adlandırılıyordu. Bu bizim yaptığımız araştırmada bu göçün emekli göçü olarak adlandırılamayacağı ortaya koldu. Bu anlamda katılımcıların sadece yüzde 26’sının emekli olduğu, yüzde 56’sının çalışan grubuna dahil olduğunu gördük. Gene çalışan yaş gruplarından yüzde 56’sının da ya başkasının yanında ücretli çalıştığı yada kendi işini yaptığı ortaya çıktı. Marmaris, Bodrum ve Fethiye ilçelerinde yaşayanların yüzde 73’ü İngiliz. Bunları Alman, Amerikalılar, İskandinav ülkelerinden gelip yerleşenler izliyor” dedi.


Aynı ülke insanlarının bir arada yaşamak istemediğine işaret eden Doç. Dr. Tuna, “Öncelikle gelen yabancılar kendileri ile aynı din, dil, etnik köken ve kültürden gelenlerle bir arada yaşamayı öncelikli tercih olarak belirtmiyorlar. Muğla öncelikli bir turizm bölgesi. Gelenler turist olarak geliyor, bir iki yıl sürekli gelerek çevreyi tanıması sonucu yerleşmeyi tercih ediyorlar. Bunun yanında iklimsel ve çevresel faktörler de önemli etken. Yaşam burada kolay, Gelenlerin çoğunluğunun İngiliz olması İngiltere ile Türkiye arasındaki iklim farklılığından kaynaklanıyor” diye konuştu.
Proje kapsamında yerleşik yabancıların gelir seviyelerin de incelendiğine işaret eden Tuna, “Gelir sorusunu yerleşen yabancıları çoğunluğu cevaplamadı. İnsanların gelirlerini ifade etmesi çekinceye neden oluyor. Bu vergisel nedenlerden olabilir. Bazıları emekli veya diğer sosyal yardım alıyor olabilir. 509 kişi üzerinde araştırma yapıldı. Bunların hepsi yabancı uyruklu ve Muğla’ya yerleşen İngiliz, Alman, Fransız, Hollanda, Amerikalı, Finlandiyalı ve Güney Afrikalı vatandaşlar da var görüştüklerimiz arasında” ifadelerini kullandı.


BÜROKRATİK İŞLEKLERDEN ŞİKAYETÇİLER
Muğla’da yaşayan yerleşik yabancıların en çok bürokrasiden şikayetçi olduğuna değinen projenin yürütücüsü Doç. Dr. Tuna, şöyle konuştu. “Muğla’daki yabancıların en çok, bürokratik işlemlerden şikayetçi oldukları tespit ettik. Yabancılar uzun süren vatandaşlık hizmetlerinden ve belediye hizmetlerinin yetersizliğinden şikayetçiler. Ayrıca kendilerine turist muamelesi yapılmasından da rahatsız olduklarını söylediler. Yaptığımız araştırmada, 5-10-20 yıldır Muğla’da yaşadıklarını söyleyen yerleşik yabancılar Türkçe konuşuyorlar ve toplumla uyum sağlamışlar. Biz buralıyız, burada gömülmek istiyoruz diyorlar. Fakat çarşıya çıktıklarında turist muamelesi görmekten üzülüyorlar”


2 yılda tamamlanan araştırmanın ilginç sonuçları ortaya çıkardığını anlatan Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muammer Tuna, Muğla’ya yerleşen yabancıların bugüne kadar sadece yüzde 10’unun uyum sorunu yaşadığını belirtti. Tuna, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Proje kapsamında yaptığımız anketimize katılan 509 kişiden 52 tanesi komşularıyla sorun yaşamış. Yani Muğla’ya yerleşen yabancıların yüzde 90’ı Türklerle hiçbir sorun yaşamamış. Zaten kendileri de Muğla’nın AB standartlarında bir il olduğunu söylüyorlar. Yabancıların yüzde 75’i Muğla’da yaşamaktan memnun” diye konuştu. Muğla’ya yerleşen yabancıların yüzde 23’ü emekli, yüzde 31’i burada maaşlı olarak çalışıyor ve yüzde 23’ü de serbest meslekle uğraşıyor. Geriye kalan oranı da ev hanımı ve öğrenciler oluşturuyor”


Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Tuna, yapılan araştırmanın ilerleyen günlerde kitaplaştırılacağını da kaydederek, “Bu araştırma yabancıların Muğla’yı tercih etmeleri konusunda önemli bilgileri içeriyor. Bunun için de bu araştırma büyük önem taşıyor. Önümüzdeki günlerde bu araştırmayı 152 sayfalık bir kitap haline getireceğiz” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 17:27:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?