22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Yağmur suyu içmekten kurtuldular

Muğla’nın Gökova Körfezi kıyısında bulunan ve yıllardır deniz ile iç içe olmasına rağmen içme suyu bulunmayan türküsü ile önlü Çökertme köyü sakinleri sağlıklı ve temiz içme suyuna nihayet kavuştu. Deniz suyunun arıtılarak konutlara verildiği osmosis sistemi ile köylüler yıllar sonra sağlıklı içme suyuna kavuş oldu.

Çökertme köyünde uygulanan deniz suyunun arıtarak köye içme suyu getiren tesislerinin açılış törenine Muğla Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar, Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Topçuoğlu ile il ve ilçe yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Türkülerde adı geçen ve şimdiye kadar hiç içme suyu bulunmadığı için köy dışındaki yağmur sularıyla doldurulan sarnıçlardan sırtta taşımayla, yaşamını sürdüren Gökova Körfezi kıyısındaki Çökertme köyündeki vatandaşlar sağlıklı içme suyuna kavuşmanın sevincini yaşıyorlar. Küresel ısıma ve kuraklığın ardından, her geçen gün içme suyu kaynaklarının azaldığı Dünya’mızda, Çökertme köyünde uygulanan sistem, tüm deniz kenarlarında bulunan ve yeterli içme ve kullanma suyu bulunmayan yerleşim birimleri için de önemli bir ışık oluşturuyor.


Muğla İl Özel İdarisi tarafından, KÖYDES ödeneği ve Milas Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin katkılarıyla köy yakınında açılan kuyulardan çıkan tuzlu deniz suları; reverse ozmos tekniğiyle arıtılarak, sağlıklı içme suyu haline getirildi. Yapılan fizibilite raporlarının ardından, 20-25 km.den getirilecek içme suyuna göre, üçte bir oranında ekonomik olan, deniz suyunun arıtılması, içme suyu şebekesi ve işletilmesi için, 527 bin YTL harcandığı belirtildi. Bu sistemle sağlanan suyun tonunun yurttaşlara maliyeti 1 YTL’nin altına düştüğü, o nedenle sistemin hem ekonomik, hem de sağlıklı olduğu belirtildi.


Açılış töreninde yapılan konuşan Köy Muhtarı Ali Akdemir; Çökertme köyünde uygulanan sistemin, yerel yönetimlerde Türkiye’de bir ilk olduğu, ekonomik olan sistemin, deniz kıyılarındaki yerleşim birimleri için önemli bir ışık olduğu kaydetti. Yılardan beri susuz yaşayan ve yağmur suları ve sarnıç sularıyla yaşamını sürdürmeye çalıştıklarına işaret eden Akdemir, yapılan arıtma tesisinin ardından, bayram havasının yaşandığını söyledi.


Çökertme köyündeki yurttaşlar, deniz suyunun arıtılmasıyla sağlıklı içme suyuna kavuşmanın sevincini, davul zurnanın çaldığı,”Çökertme Türküsü”nün nağmeleriyle, çevre köylerden gelen konuklarıyla paylaştılar. Deniz suyunun arıtılarak konutlarda kullanımının Akdeniz’e kıyısı bulunan İsrail, Mısır, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde yoğun olarak kullanıldığı, ülkemizde şimdiye kadar, özel sektör tarafından, turistik tesislerde, fabrikalarda ve bazı tatil sitelerinde kullanılmasına rağmen, Çökertme köyü, bir yerleşim biriminin deniz suyundan içme suyunu sağlayan ilk uygulamayı oluşturduğu açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 14:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?