6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Yatağan'a 288 bin YTL ceza daha

Son denetimlerde kükürtdioksit oranı limitlerin üzerine çıktığı gerekçesiyle Yatağan Termik Santralini işleten şirkete 288 bin YTL ceza uygulandığı bildirildi.

Santral yöneticileri hakkında TCK'nın 181. ve 182. maddeleri uyarınca Yatağan Cumhuriyet Başsavcılığına şuç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Yatağan Termik Santralinde geçen Cumartesi günü yapılan denetimlerde havaya salınan kükürtdioksit oranlarının Çevre ve Orman Bakanlığınca belirlenen limitlerin üzerine çıktığı tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen bakanlık yetkilileri, santrali işleten şirkete 288 bin YTL ceza uyguladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü yetkilileri, santralde 23 Kasım 2006 tarihinde de limitlerin aşıldığını belirterek, şunları kaydettiler:

“O tarihte santral hakkında hem cezai işlem yapılmış hem de aralık ayı başında yöneticiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu. Son yaşanan olayla ilgili olarak da bugün santrale hem ceza kestik hem de Yatağan Termik Santralinin yöneticileri aleyhine, TCK'nın yeni yürürlüğe giren 181. ve 182. maddelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle Yatağan Cumhuriyet Başsavcılğa suç duyurusunda bulunduk.”

KAÇAK KÖMÜR KİRLİLİĞE NEDEN OLUYOR İDDİASI

Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş.(YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu ise haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu konusunda kendilerine henüz resmi bir bildirimde bulunulmadığını söyledi.

Santralin havaya saldığı gazların sınır değerlerini aşıp aşmadığını sürekli takip ettiklerini ifade eden Şerifoğlu, şöyle devam etti:

“Cihazlarda kükürtdioksit oranı 500-600 miligram/metreküp seviyesine gelir gelmez santralde hemen yük düşümüne gidiyoruz. Eğer değişiklik olmazsa üniteleri devre dışı bırakıyoruz. Bana göre Yatağan'da hava kirliliğinin tek sebebi santral değil, hava kirliliğine ilçede kullanılan kaçak kömürler de neden oluyor. Biz Muğla Valiliği ve Çevre Yasasının verdiği şartlara göre çalışıyoruz. Bu konuda AB'nin belirlediği kriterlere de dikkat ediyoruz.”

Bu arada, Yatağan Termik Santralini işleten şirkete bu yıl Muğla Çevre İl Müdürlüğü tarafından 7 defa para cezası uygulandığı, son olarak verilen 228 bin YTL'lik cezayla birlikte bugüne kadar uygulanan cezaların toplamının 1 milyon YTL'yi aştığı bildirildi.

Öte yandan, Yatağan Belediye Başkanlığı ilçede kaçak kömür kullanımında kaynaklanan kirliliği önlemek amacıyla denetimlerini sürdürüyor. Belediye Başkanı Haşmet Işık ve zabıta ekipleri kent merkezindeki işyerlerinde kömür denetimine katılarak, vatandaşları kaçak kömür kullanmamaları yönünde uyarıyorlar.

a.a
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 14:02:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?