6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Yatağan'da hava kirliliğine tepki

MUĞLA'nın Yatağan İlçesi'nde, hava kirliliğinin son zamanlarda halkı soluksuz bırakacak hale gelmesi, çocuklarda üst solum yolu hastalıklarının görülmesi siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların tepkisine yol açtı.

Yatağan Belediye Başkanı CHP'li Hasan Haşmet Işık, Yatağan Termik Santrali'nde, 3 ünitenin de Baca Gazı Arıtma Tesisi'nin devreye girmesine kadar hava kirliği sorunu görüleceğini, metorolojik verilerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. CHP İlçe Başkanı Mustafa Öztürk, Yatağan İlçesi'nin gözden çıkartıldığını öne sürerek, “Bakanlar Kurulu kararıyla çalıştırılan santralin, yöneticilerinden başka bir şey beklemek yanlış olurdu” diye konuştu. DSP İlçe Başkanı Muhterem Gür ise, şunları söyledi:

“Santral kaynaklı kirlilik değerlerinin Çevre İl Müdürlüğü tarafından takip edilmesi doğru olacaktır. Ölçüm cihazları ve her türlü tasarruf YEAŞ'a ait. Kimse ‘yoğurdum ekşi' demez.”

Yatağan Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kuzu ise, Yatağan Termik Santrali'ne haksızlık yapıldığını, evlerdeki sobalardan çıkan gazların, hava kirliliğinde daha etkili olduğunu belirterek, “Basında bu konuda çıkan haberler abartılı” iddiasında bulundu.

Ahi Sinan Folklor Araştırma Derneği (ASFAD) Başkanı Tarcan Oğuz, Yatağan için geç kalındığını, bir an önce, hava kirliliğinin önüne geçmek amacıyla gerekli önlemlerin alınması gerektiğini anlatırken, “Halen ne bekleniyor, anlamış değilim” dedi. Maden- İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ise, şöyle konuştu:

“Halkı kandırmaya yönelik davranışları ve Yatağan Termik Santrali'yle ilgili bilimsel olmayan asılsız çalışmaları onaylamıyoruz. Mahali Çevre Kurulu, Meteroloji, Termik Santral ve Sağlık Grup Başkanlığı devletin kurumlarıdır. Bu kurumların birlikte belirledikleri yerlerde ölçümler yapılmalı. Kamuoyuna bu ölçümleri izleme ve denetleme imkanı tanınmalı. Ancak, böylelikle güven ortamı sağlanır.”
Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 15:34:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bekir Canbaz IP: 88.247.216.xxx Tarih : 21.12.2006 02:32:02
Haberdeki Yatağan İlçesinin gözden çıkarıldığına dair Sn.Mustafa Öztürk'ün yorumuyla, Sn.Gür'e ait kirlilik ölçümlerinin YEAŞ'ın tasarrufunda olduğuna ait yorumlar gerçekleri yansıtmamaktadır.Bu arkadaşlarımız araştırdıkları taktirde hava kirlilik değerlerine paralel olarak enerji üretildiğini devletin resmi üretim raporlarında görebilirler.Ayrıca Çevre İl Müdürlüğünün hava kalitesinin korunmasına yönelik hassasiyeti de gözden ırak tutulmamalıdır.Araştırmaya dayanmayan ve doğru bilgilerle beslenmeyen bu tür yorumların afaki olduğunu ve bize bir şey kazandırmadığını düşünüyorum.