22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Yerkesik 'çöp'e hayır dedi

Muğla merkez belediye, Ula, Akyaka, Gökova, Kafaca, Yeşilyurt, Bayır, Bozüyük, Yerkesik, Yatağan, Turgut, Bencik, Yeşilbağcılar ve Kavaklıdere belediyelerinden oluşan ve kısa adı MUKAD-BİR olan Muğla Düzenli Katı Atık Depo Yapma ve İşletme Birliğinin yapımını düşündüğü Katı Atık Bertaraf tesislerinin çalışmaları sürüyor. Birlik tarafından tesislerin inşa edileceği alan olarak Yerkesik Beldesi Yanıkdağ Mevkii belirlenirken, proje ve tesisler Yerkesik Belediyesi Sosyal Tesislerinde yapılan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı ile halkın görüşü alındı. Muğla İl Çevre Müdürlüğü ÇED Müdürü Mehmet Güler başkanlığında ve ilgili kurumların temsilcilerinin de katıldığı toplantı ile projenin geldiği aşama yöre halkına anlatıldı, görüş ve düşüncelerine sunuldu.


AB HİBESİ İLE YAPILACAK
Yanıkdağ Mevkiinde 45 dönümlük bir alan üzerinde kurulması düşünülen tesislerin kurulmasında harcanacak paranın yüzde 70’i AB fonlarından sağlanacak hibe ödenek ile gerçekleştirilecek. Söz konusu hibenin alınabilmesi için Kasım ayı içinde yer tespitinin yapılıp onaylanması gerekiyor. Toplantıda proje ve tesisler hakkında teknik bilgiler ilgili kurum temsilcileri ve Muğla Belediyesi Çevre Müdürü MUKAD-BİR Temsilcisi Reşat Uygun tarafından slayt eşliğinde anlatıldı. Birkaç bölgede yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda birlik olarak Yanıkdağ mevkiindeki yerin seçildiğini belirten Reşat Uygun, “2 yıllık araştırmalar sonucu tesislerin burada kurulabileceğini düşündük. Akkaya köyü yakınlarında bir yer tespit ettik fakat özel mülkiyet ve yatırım planlamaları yüzünden itiraz edildi. Tesislerin kurulabilmesi için hazine arazisi ya da hazine dışı olması, özel mülkiyet olmaması, orman alanı olmaması gerekiyor. Bu şartlara uygun bölge olarak burasını tespit ettik. Bu proje Çevre Bakanlığı’nın desteklediği bir proje. Amacı vahşi çöp depolama sisteminden kurtulmak. Bakanlık her aşamasını tamamlayarak uygulanabilir hale getirdi. Bu proje yüksek maliyetli bir proje. Belediyelerin ayrı ayrı yapmaları mümkün değil. Bu yüzden birlik oluşturuldu” dedi.


Uygun “Projenin giderinin yüzde 70’i AB fonlarından karşılanıyor. Fakat zamanımız daraldı. Eğer Kasım ayı sonuna kadar yer tespiti yapıp onayını alamazsak, hibeyi kaybedeceğiz. Bu kaynağı kaybetmemeliyiz. Bugüne kadar 6-7 yer taradık en uygun yer olarak burasını bulduk. Proje çok önemli bir sorunu çözecek” dedi.


YÖRE HALKI KARŞI ÇIKTI
Daha sonra katılımcılar ve yöre halkı proje ve yer tespiti hakkında görüş ve düşüncelerini dile getirirken, Muğla Belediye Başkanı Mustafa Karadağ, eski belediye başkanı Cenap Özsoy da dahil olmak üzere bütün yöre halkı projeye karşı çıkmadıklarını fakat yer tespitinin yanlış olduğunu gerekçelerle ortaya koydular. Yerkesik Belediye Başkanı Mustafa Karadağ, mevcut şartlarda tesislerin bu bölgeye yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Yerkesik halkı geçtiğimiz yıllarda çimento fabrikasına karşı mücadele verdi. Tesisler hakkında halkımızın endişeleri var. Halkımız arıtma tesislerinin bu bölgeye yapılmasını istemiyor. Seçilen yer yanlış. Tesislerin yerleşim ve tarım alanlarının uzakta bir yere yapılmasını istiyorlar. Yapılacak olan tesis belde merkezine sadece 1.5 kilometre uzaklıkta ve belediye planların ile bitişik durumda. Üstelik be tesislerin yapılacağı yerin çok yakınlarında sanayi sitesi ve konut alanları var. Projeye karşı değiliz ama yer seçim yanlış. Yerleşim alanlarından uzakta bir yere yapılmasını istiyoruz” dedi.


YERKESİK MEZBELELİK DEĞİL
Bu kararı verirken Yerkesik halkı olarak duygusal davranmadıklarının altını çizen eski belediye başkanı Cenap Özsoy, “Yerkesik emeklilerin ve tarımla uğraşanların ağırlıklı olduğu bir yer milyarderler diyarı değil. 2 zeytinyağı tesislerinin suları bile zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Kurulacak olan tesislerin 20 yıllık ömrünün olduğu bildiriliyor. Bu demektir ki 20 yıl sonra Yerkesik’te 2 milyar 500 bin tonluk çöp tepelerinin oluşması demektir. Çocuklarımızı bu çöp dağları ile baş başa bırakamıyız. Yerkesik çimento fabrikasına karşı 2 yıl mücadele etti. Hem çimento hem de çöp tesislerine karşı tavrımız bir reaksiyon değil gerekçelerini ortaya koyarak samimi duygu ve düşüncelerimizdir. Üstelik bu bölgenin jeolojik yapısı geçirgen toprağa sahiptir. Atık sular Yerkesik Ovasına ve içme suyu olarak da kullanılan kuyulara ve yer altı sularına sızacaktır. Böyle bir tesisin zararsız olduğu iddia edilemez. Yerkesik 20 yıl sonra biter. Üstelik yer seçimi öncesi bize sorulmadı, şimdi ‘yapacağız’ deniliyor. Ben yaptım oldu mantığı çok yanlış bir mantık. Konut alanları arasında çöplük olamaz. Lütfen bize dokunmayınız. Bırakınız biz emekli maaşlarımızla, yayladaki tarlalarımızda ekip biçerek bu şekilde yaşayalım. Çimento fabrikası Yerkesik’e, çöp tesisleri Yerkesik’e, Yerkesik mezbelelik değil. Bugün bir referandum yapılsın Yerkesik halkının yüzde 100’ü bu tesislere karşı çıkar. Tesisler yerleşim alanlarından çok uzağa bir yere yapılırsa proje amacına ulaşır. Aksi takdirde ileride çok büyük sorunlar doğurur” diye konuştu.


VATANDAŞ TEPKİLİ
Toplantıda tesislere karşı görüşlerini dile getiren vatandaşlar ise, “ Tesisler buraya yapılamaz. Tesislerden sızacak sular tarım alanlarına, içme sularımıza karışır. Üstelik Yerkesik beldesi rüzgarı genelde kuzey bölgesinden alır. Tesisler de kuzeyimizde kalıyor. Bırakın diğer etkilerini kokudan bile duramayız. Tesisler, turizme, çevreye, tarıma ve insan sağlığına zarar vermeyecek bir bölgeye yapılsın. Projeye karşı değiliz ama seçilen yere karşıyız. 15 belediye birleşerek gerekirse yerleşim birimlerinden uzakta bir yerde özel mülkiyet satın alabilir ve tesisler kurulabilir” diye konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 16:24:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?