4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

'Yol bizim' dediler trafiğe kapattılar!

ULAŞIMI SAĞLAYAN YOL ARAZİ SAHİPLERİ TARAFINDAN KAPATILDI

Muğla'da, ulaşımı sağlayan bir yol özel mülk olması nedeniyle arazi sahipleri tarafından ulaşıma kapatıldı. Arazi sahipleri, yolun geçtiği yedi dönüm arazinin kamulaştırılmasını isterken, belediyeden bu isteklerine cevap alamayınca yolu 'Özel mülktür girilmez' yazısıyla trafiğe kapattı.

2003 YILINDA BELEDİYEYE BAŞVURDU

Arazi sahiplerinden Ahmet Karaosmanoğlu, 2003 yılında Düğerek Mahallesine ulaşımı sağlayan yeni yolun yapımı esnasında Muğla Belediyesi'ne başvurarak yolun kendi arazileri içinden geçtiğini, ileride sorun yaşanmaması için kamulaştırma veya imar planı değişikliği yapılmasını istedi. Belediye yetkilileri, 5 yıllık bir planlama yapacaklarını ve planlama yapıldıktan sonra kamulaştırmayı planlamanın bitmesinden sonra yapacaklarını açıkladı.

Düğerek Mahallesine ulaşımı sağlayan yolun yapım çalışmaları tamamlanırken, arazide kamulaştırma veya imar planı değişikliği yapılmadı. 2003 yılında belediyeye yolun kendi arazisi içinden geçeceğini yazılı olarak dilekçe ile bildirip başvurduklarını belirten Karaosmanoğlu, şöyle konuştu: "Dilekçemizde, arazinin kamulaştırma veya imar planı değişikliği mi yapacaksınız diye sorduk. Belediye verdiği cevapta, 5 yıllık kamulaştırma planı içinde arazinin iyileştirileceğini açıkladı. Aradan 7 yıl geçti. Bu zaman içinde, belediye ile gerek yazılı gerek sözlü olarak görüşmelerimiz oldu. Fakat bugüne kadar kimse bize olumlu veya olumsuz bir cevap vermedi."

BELEDİYEYE BİR AY ÖNCE İHTAR ÇEKİLDİ

Belediyenin duyarsızlığı karşısında yolu kapatma kararı aldıklarını belirten Ahmet Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "18 Ağustos tarihinde belediyeye noter kanalıyla ihtar gönderdim. Eğer bir ay içinde arazinin durumu çözüme kavuşturulmaz ise yolu trafiğe kapatacağımı bildirdim. Aradan geçen bir ay içinde yine tarafımıza bir cevap verilmedi. 18 Eylül tarihi itibari ile yolu trafiğe kapattım ve 'Özel mülktür girilmez" levhasını astım. Burası özel bir mülk anayasal hakkımı kullandım. Bir ay içinde tarafımıza yine bir açıklama gelmedi. Biz de doğal olarak sözümüzü yerine getirdik ve yolu trafiğe kapattık. Muğla Belediyesi'nin dayanağının ne olduğunu merak ediyorum. 18 Eylül tarihinden bu yana yol kapalı, kimse de yolu neden kapattığımız konusunda arayıp sormadı."

AMACIMIZ KANUNSUZLUĞU ÖNLEMEK

Aynı alanda 59 bin m2 arazileri bulunduğunu belirten Karaosmanoğlu, "59 bin m2 arazinin 7 bin m2'si yolu işgal ediyor. Belediyeden vatandaşın malına saygılı olmasını istiyorum. Bir yatırım yaparken, bunun alt yapısına hazır mıyız diye düşünmesi gerekirdi. Eğer kamulaştırma ise kamulaştırmasını yapsın, imar değişikliği ise onu yapsın. Biz de arazimizi terk edelim. Bizim amacımız usulsüz ve kanunsuz hareket edilmesinin önüne geçmek. Belediyenin yaptığı bir hatadan dolayı özel şirketin zarar görmesini

istemediğimiz için altyapıyı yapan firmanın araçlarına geçiş izni verdik. Eğer yolu altyapıyı yapan firmanın araçlarına kapatsaydım, firma zarar edecekti. Biz işi yokuşa sürmek niyetinde değiliz" dedi.

DEDEM İKİ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPTI

Olayı siyasi yöne çekmek isteyenlerin olabileceğini belirten Ahmet Karaosmanoğlu, şöyle konuştu: "Ben CHP'li birisiyim. Mensubu olduğum bir partinin başkanının yönettiği belediyeye husumet beslemem söz konusu değil. Sadece duyarsızlık ve vurdumduymazlığa tepki gösteriyorum. Benim dedem Naci Karaosmanoğlu 1950-1957 yıllarında bir dönem Demokrat Parti'den bir dönem de bağımsız belediye başkanlığı yaptı. Babam Burhan Karaosmanoğlu 1984-1989 yıllarında Belediye Başkanvekilliği yaptı. Dedemin ve babamın alın teri var bu topraklarda. Kimsenin mağdur olmasını istemiyorum. Ne yapılacaksa bir an evvel yapılsın ve biz de yolu terk edelim."

MECLİS KAMULAŞTIRMA KARARINI EYLÜL'DE ALDI

Özel mülk nedeniyle kapatılan Düğerek yolu için 3 Eylül'de yapılan meclis toplantısında kamulaştırma kararı alındığını ifade eden Muğla Belediye Başkanvekili Yavuz Kayı, "Yeni Düğerek yolu 10 yıl önce yapılmış. Bu yolla ilgili özel arazi sahibi vatandaşın talebi doğrultusunda ilgili konu Eylül Ayı Meclis Toplantısına geldi. Meclis toplantısında yolda arazi sahibine ait olan ne kadar kullanılan alan var ise bu miktarın kamulaştırma kararı alındı. Geçte olsa meclisimiz bu kararı aldı. Biz belediye olarak o yolun kullanılmasını istiyoruz. Eğer arazi sahibi istimlak bedelini beğenmezse karşılıklı görüşülür" diye konuştu.

ÇALIŞMALAR DURDURULDU

Özel mülkün içinden geçen Düğerek Mahallesinin yolu üzerinde Atık Su Arıtma Tesisi'ne ait boruların döşeme çalışmaları da yolun ulaşıma kapatılması nedeniyle durduruldu.

ULAŞIMI SAĞLAYAN YOL ARAZİ SAHİPLERİ TARAFINDAN KAPATILDI
ULAŞIMI SAĞLAYAN YOL ARAZİ SAHİPLERİ TARAFINDAN KAPATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2010 Çarşamba 16:36:01
Güncelleme :22 Eylül 2010 Çarşamba 20:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?