15
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Zeki Müren sanat müzesi'ne yoğun ilgi

Bodrum'daki Zeki Müren Sanat Müzesi'ni yılın ilk 7 ayında yaklaşık 20 bin kişi ziyaret etti.

Zeki Müren Sanat Müzesi Müdürü Ayser Özbulut, AA muhabirine, kış sezonunda müzenin beklenen ilgiyi görmediğini ancak yaz sezonunun gelmesiyle birlikte müzeye gelen ziyaretçi sayısında önemli bir artış olduğunu söyledi.

Yaz sezonunda müzeyi her gün onlarca kişinin ziyaret ettiğini belirten Özbulut, ''Şu ana kadar müzeyi yerli ve yabancı yaklaşık 20 bin kişi ziyaret etti. Müzeye daha çok yerli turistler ilgi gösteriyor. Özellikle Zeki Müren'i tanıyanlar gelip müzeyi geziyor'' dedi.

Müzeyi, Türk Müziği ile uğraşan üniversitelerden çok sayıda öğrencinin de ziyaret ettiğini ifade eden Özbulut, müzede en çok Zeki Müren resimlerinin ilgi çektiğini belirtti.

Özbulut, ''Zeki Müren'in yaptığı desen çalışmaları başka yerde görülmediği için bu çalışmalar yakından inceleniyor. Müzeyi ziyaret edenler daha sonra Müren'e ait şarkıları dinleyip, dinlenme bölümünde yorgunluklarını atıyorlar'' diye konuştu.

ZEKİ MÜREN MÜZESİ

Zeki Müren'in 1977 yılında sosyolog Fatma Mansur'dan 1 milyon 200 bin liraya satın aldığı ev, 8 Haziran 2000 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek müze haline getirildi. İki katlı müzenin ön ve arkasında bahçe bulunuyor.

Ön bahçede Heykeltıraş Tankut Öktem'in yaptığı Zeki Müren'i elinde mikrofonla tasvir eden bronz bir heykeli ile sanatçının 1976 model Buick Regal otomobili sergileniyor.

Müzenin salon bölümünde Zeki Müren'in ilk altın plağı aldığı zaman plak şirketince kendisine hediye edilen pirinçten sol anahtarı, giriş katının diğer kısmında da sanatçının çeşitli zamanlarda aldığı teypler, pikaplar, radyolar ve ses kayıt cihazları sergileniyor.

Müzede ziyaretçilere gösterilen eşya arasında Zeki Müren'in babasının yaptığı beşik ilgi çekiyor. Sanatçının annesinin dikiş makinesi de müzede sergilenen eserler arasında. Kullandığı gramofon da ana salonlardan birinde sergileniyor.

İkinci katta hayranlarından gelen mektuplar, iç odalarda kostümlerin bir kısmı, ayakkabılar, makyaj malzemeleri ve aldığı ödüller bulunuyor. Sanatçıya hediye edilen ya da satın aldığı tablolar da müzenin çeşitli bölümlerinde korunuyor. Kendisinin tasarlayıp sahnede kullandığı kostümleri de müzede sergilenen eşya arasında yer alıyor. Sanatçının yaptığı desen çalışmaları da ilgi çekiyor.

Zeki Müren'in rol aldığı filmlerde çekilmiş fotoğrafları ise müzede ayrı bir bölümde sergileniyor. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinden aldığı diploma, Mehmetçik Vakfınca verilen takdir belgeleri, 1961 yılında sahneye ilk kez çıktığında giydiği kostüm de ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor.

Türk Sanat Müziği sanatçısı Zeki Müren, kalp ve şeker hastalığı nedeniyle 1980'den sonra sahne hayatından ve müzikten uzaklaşıp Bodrum'daki evine çekilmişti.

Müren, 24 Eylül 1996 günü günü TRT İzmir Televizyonununda kendisi için düzenlenen ödül töreni sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmiş, doğum yeri olan Bursa'da toprağa verilmişti. Zeki Müren'in Bodrum'daki evi, ölümünden bir süre sonra müze olarak düzenlenerek ziyarete açıldı.

Zaman
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 10:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?