16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Zeytinciler Tariş'i gezdi

Muğla merkez, Ula, Milas ve Fethiye’de faaliyet gösteren zeytinyağı sıkma tesisi sahipleri İzmir’de bulunan TARİŞ zeytinyağı fabrikasına inceleme gezisinde bulundu. Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır tarafından organize edilen inceleme gezisine katılan işletme sahipleri, zeytinyağı üretimi konusunda teknoloji ve kaliteyi yerinde görüp inceledi.


Milletvekili Nil Hıdır ve işletme sahiplerini TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin karşıladı. Burada ilk olarak TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Muğla’dan gelen işletme sahiplerine TARİŞ ve zeytinyağı üretimi konusunda özet bilgiler verdi. Çetin, “Zeytinyağı çok hızlı gelişen bir pazar. Şu an Türkiye’de sıkıntılar olmasına karşın gelişen sektörlerde bu sıkıntılar her zaman olur. Gelişmekte olan sektörlerin kontrolünü yönlendirmek isteyen liberal ekonomi uygulanıyor. Türkiye’de de öyle olması gerekiyor. Bir İtalyan gelip burada zeytinyağı ticareti yapabilir, biz de İtalya’da yapabiliriz” dedi.


Dünya piyasasıyla rekabet edebilmek için mutlaka üretimin olması gerektiğini savunan Çetin, “Tabi ki sanayici, ihracatçı kazanacak. Sonuçta hep beraber ülke kazanacak. Burada üretici de kazanması lazım. Üreticinin heyecanı kesilirse ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Ülkede evvela üretim olmalı. Sektörün bütün unsurları birbirine saygılı olmalı. Bugün Ulusal Zeytinyağı Konseyini kurmakla Tarım Bakanlığı çok kalıcı bir iş yapmıştır. Sektörün bütün unsurlarını gelişmekte olan sektörün önünü açacak nitelikte olması gerektiğini düşünüyorum. Üreticinin korunması şart. Ama bunu yaparken de sanayicinin zorluklarını da görmezlikten gelmemeliyiz. İhracatçının sorunlarını da eğilelim. Ama her şeyi üreticiden beklemek gibi bir alışkanlık yerleşmiş. Bundan vazgeçmeliyiz” diye konuştu.


İDEALİ YAKALAMAK AMACINDAYIZ
Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır ise inceleme gezisinin çok faydalı geçtiğini belirterek, “TARİŞ markası bütün dünyaya yayılmış markalarımızdan birisi. 2006 yılında Brüksel’de yapılan yarışmada Altın ödül alan Erkence yağlarının markalaştığı bir kurumumuz. Biz de böylesine değerimizi yerinde görüp incelemek istedik. Teknolojide ve üretimde bilgi görgümüzü arttırmak için bu geziyi düzenledik. Başkanımız ve genel müdürümüz toplanmadan şişelenmeye kadar olan bütün safhaları bize ve işletme sahiplerine anlattı, yanlışlarımızı ve doğrularımızı ortaya koydu. Biz buradan aldığımız bilgiler doğrultusunda Kasım ayında Muğla’da bütün üreticilerimize yönelik olarak eğitim çalışması yapacağız. Üretimden, şişelenmesine kadar bütün safhaları kapsayan bir eğitim çalışması olacak bu. Daha sonra zeytin budama ile ilgili olarak arkadaşlarımız bütün köyleri tek tek dolaşarak üreticilerimizi bu konuda da eğitecekler. Eksikliklerimiz ortadan kaldırarak zeytin üretimi ve zeytinyağından en ideal noktayı yakalamak istiyoruz. Ziyaretimiz de bunun bir parçası” ifadelerini kullandı.


Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ve zeytinyağı sıkma tesisi işletme sahipleri daha sonra TARİŞ Zeytinyağı fabrikasının ürünün fabrikaya zeytin olarak girişinden, şişelenmiş zeytinyağı olarak çıkışına kadar olan bütün birimlerinde fabrika yetkilileri tarafından bilgiler aldılar ve incelemelerde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 12:41:41
Güncelleme :14 Ağustos 2008 Perşembe 12:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?