5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Zeytindeki büyük tehlike

ZEYTİNDEKİ BÜYÜK TEHLİKE

Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, halkalı leke hastalığı nedeniyle çiftçiler önlem almazsa 3 ay içinde zeytinde büyük zarar oluşacağını söyleyerek uyarı yaptı.

Milas İlçe Tarım Müdürlüğü ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı Zeytin Araştırma Enstitüsü’nün düzenlediği toplantıda çiftçiler halkalı leke hastalığına karşı uyarıldı.

Toplantıda konuşan İlçe Tarım Müdürü Akay, hastalıkla etkin mücadele edilmezse özellikle Beçin bölgesindeki zeytin ağaçlarının 3 ay sonra telafisi zor zararlar göreceğini söyledi.

Milas’taki 8 milyon zeytin ağacı varlığına rağmen düzenlenen toplantıya katılımın azlığına dikkat çeken Akay, toplantıya katılanlardan diğer çiftçilere öğrendiklerini aktarmalarını istedi. Akay, Milas’taki zeytin rekoltesindeki düşüklüğe dikkat çekerek; “Köylerde yaptığımız toplantılarda zeytin dediğimiz anda köylülerimiz bize ilk olarak zeytin fiyatlarını soruyor. Bu konuda bizim belirleyici olmamız söz konusu değil. Ancak köylülerimiz zeytinlerine bakmadan sürekli verim almak istiyorlar. Bu da mümkün olmayan bir konu. Zeytinlerimiz konusunda bakım ve hastalıklarla mücadeleye dikkat etmeliyiz. Fiyatlar da çok düşük deniliyor ama kaliteli zeytinyağının fiyatı 6.5 TL ve bu da çok kötü bir fiyat değil. Bizler zeytinde kaliteyi de mutlaka artırmalıyız. Böylece ürettiğimiz yağdan daha iyi fiyat alma şansımız olacak.” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Zeytin Araştırma Enstitüsü’nde görevli Dr. Halil Topuz, ağaçlarda hastalığa neden olan zararlılarla mücadele yöntemlerini aktardı.

Topuz, özellikle halkalı leke hastalığıyla mücadele konusunda şunları anlattı:

“Ağır su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemelidir. Su tutan arazilerde tesis edilen zeytinliklerde drenaj kanalları açılarak fazla su akıtılmalıdır. Gübreleme ve sulama tekniğine uygun yapılmalıdır. Kireç bakımından zayıf topraklar kireçlenmeli veya kireçli gübre kullanılmalıdır. Ağaçlar havalanacak ve ışık alacak şekilde budanmalı, kuru dal ve dalcıklar budanarak temizlenmelidir. Yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya derince sürülerek toprağa gömülmelidir. Her yıl, özellikle yağışların fazla olduğu yıllarda koruyucu ilaçlama mutlaka yapılmalıdır.

1. İlaçlama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce yüzde 1,5 lik bordo bulamacı veya hazır bakırlı preparatlardan birisi ile, 2. İlaçlama:Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yüzde 1 lik bordo bulamacı veya hazır bakırlı preparatlardan birisi ile ilaçlama yapılmalıdır”

ZEYTİNDEKİ BÜYÜK TEHLİKE
ZEYTİNDEKİ BÜYÜK TEHLİKE
ZEYTİNDEKİ BÜYÜK TEHLİKE
İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2011 Salı 17:32:05
Güncelleme :1 Şubat 2011 Salı 17:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?