6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Baca gazı toplantısı

Senelerdir hava kirliliğiyle boğuşan ve umutla desülfirizasyon (baca gazı arıtma) tesisinin faaliyete geçmesini bekleyen Yatağanlılar, tesisin üç ünitesinden birinin Şubat ayında devreye gireceği şeklinde verilen sözlerin boş çıkması karşısında harekete geçti.

Tes İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Veysel Soyalp ve Maden-İş Sendikası Şube Başkanı Süleyman Girgin öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Turgut Belediye Başkanı Muammer Bahçeli, İl Genel Meclisi Üyeleri Mustafa Yenioğlu ve Tufan Subay, Yatağan Termik Santralı Müdürü Aziz Tığ, Güney Ege Linyit İşletmeleri (GELİ) Müessese Müdürü Yüksel Akın, Yatağan İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Mevlüt Karadağ ve AK Parti, CHP ve DYP ilçe başkanları ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Maden İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Girgin ve Tes İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Soyalp, santralın baca gazı arıtma tesislerinin faaliyete geçirilmesinde geç kalındığını belirterek Ankara'ya gidilmesini istedi. Sendikacılar, "Vaatler yerine getirilmiyor. Yatağanlı oyalanıyor. Belediye Başkanı Haşmet Işık ve iktidar partisinin ilçe başkanı Mustafa Şahbaz öncülüğünde bir heyeti Ankara'ya gönderelim" diye konuştu.

Bu arada, salonda bulunan Yatağanlılar da termik Santral İşletme Müdürü'ne tepki gösterip, protestoya kalkışınca İşletme Müdürü Aziz Tığ, santral müdürlüğünün ayrı, baca gazı arıtma tesislerinin müdürlüğünün ayrı olduğunu belirterek, "Yapılan tenkitler santral müdürü olarak şahsıma yöneltiliyor. Baca gazı tesisleriyle bizim alakamız yok. Tahminime göre bu tesisler Temmuz-Ağustos aylarında faaliyete geçebilir" dedi.

AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şahbaz, "Ben sistemin bir an önce devreye girmesini sağlayacağım. Eğer Ankara'ya gidilmesi gerekiyorsa oraya da giderim" diyerek kitleyi yatıştırmaya çalıştı. Belediye Başkanı Haşmet Işık, santralın baca gazı arıtma tesisinin faaliyete geçirilmesi ve ilçenin hava kirliliğinden kurtarılması için senelerdir mücadele verdiklerini belirterek, "Hava kirliliği ile yatıp, hava kirliliği ile kalkıyoruz. Hepimizin psikolojisi, sağlığı bozuldu. Son 10 yıl içinde değişen hükümetlerin hepsi baca gazı sistemiyle bizi oyaladılar. İlk açıklamada 9 ay içinde faaliyete geçecek dediler. Neredeyse 9 sene geçti. Sistem tahkime gitti, anlaştık dediler. Şubat ayında ilk ünite devreye girecekti. Hala hareket yok. Kimsenin sabrı kalmadı. Bu kirli havadan kurtulmak istiyorsak, harekete geçmenin zamanı geldi" dedi.

CHP Yatağan İlçe Başkanı Mustafa Öztürk de, verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, "İktidarlar Yatağan'ı hep aldattı. Bunlarda aldatmaya devam ediyorlar. Hava kirliliği yüzünden santral aç-kapa oldu. İnversiyonla yaşamaya mahkum edildik. Geçen yıl Yatağan heyeti olarak Ankara'ya gittiğimizde, Enerji Bakanı bizzat kendisi söz verdi. Sistem 9 ay içinde çalıştırılıp, Yatağan kirlikten kurtarılacaktı. Bir aya kadar sözlerini tutmazlarsa, büyük bir eylem düzenlemeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Toplantının sonunda Belediye Başkanı Haşmet Işık ve AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şahbaz öncülüğünde bir heyet oluşturularak hazırlanacak bir raporla Ankara'ya gidilmesine karar verildi.

.
Yayın Tarihi : 2 Mart 2006 Perşembe 18:54:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?